F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
januar 2015
Å lese for å lære
Å trene på å lese for å lære kalles gjerne «den andre leseopplæringen».

Lesestrategier

Å lese for å lære fordrer at barna utvikler gode lesestrategier. Noen enkle strategier dere kan bruke når dere øver på å lese for å lære kan være gjenfortelling, skrive nøkkelord eller lage tankekart. Ta et overblikk over teksten før dere begynner å lese: les overskrifter, se på bilder og les bildetekster. Ta en liten prat om hva dere tror teksten handler om. Det kan også være lurt å snakke om nøyaktig hva barnet skal lære ved å lese teksten, og hva han eller hun kan om temaet fra før av.

Hva kan foreldre gjøre?

Som med all skoleoppfølging av barna våre, er det viktigste å vise interesse. Snakk med barna om hva de leser, hva de liker å lese, hva de har lært av det de har lest og hvor viktig det er å trene leseferdighetene. Legg til rette for lesing hjemme, og les gjerne sammen med barnet selv om barnet leser godt selv. Vis at du setter pris på lesestundene med barna, og gjør det gjerne til en hyggelig stund. Finn fram fagteksten som skal leses, og start med å sette i gang en refleksjon hos barnet om forkunnskapene det har om dette temaet. Ha også klart for dere hva dere skal være spesielt oppmerksomme på når dere leser. Hva skal læres? Stopp opp og still spørsmål og noter stikkord underveis i lesingen, og oppsummer det dere har lest etterpå. Fang opp om det er ord i teksten barnet ikke forstår. Oppmuntre til å lete i teksten etter ordforklaringer, se om det finnes en ordliste til kapitlet i boka eller hjelp barnet å finne betydningen på andre måter. Hjelp barnet å finne ulike typer tekster om det aktuelle temaet. Kanskje kan dere finne informasjon på nettet, på biblioteket, i aviser eller blader. Å la barnet lese bruksanvisninger og oppskrifter hjemme, er god trening i å trekke informasjon ut av en tekst.

Lesefasene:

  • Før lesing: Avklar formålet med lesingen og snakk om forkunnskaper
  • Underveis: Stopp opp, still spørsmål, noter
  • Etter lesing: Oppsummer innholdet, strukturer informasjonen i f.eks. tankekart

Video: Lesestrategier

Kilder: Lesesenteret, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.