F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
desember 2015
Lommepengepraksis
Please note: The translation service is an automatic direct translation from Norwegian. 
Å disponere egne penger kan være god trening i å ta ansvar for egen økonomi.

Jobbe for pengene

Det er ganske vanlig at barn i Norge får egne lommepenger. Men det er stor variasjon i hvordan, hvor mye og hva slags syn foreldre har på hvordan lommepenger henger sammen med å bidra i hjemmet. Noen foreldre praktiserer trekk i lommepengene om ikke barnet utfører oppgavene sine, andre betaler barnet per utført oppgave, og noen betrakter lommepengene som uavhengig fra bidrag i hjemmet. Mange gir også barnet mulighet til å tjene ekstra lommepenger ved å utføre oppgaver som ligger utenfor de naturlige hverdagsoppgavene.

Ulike løsninger

Når dere har bestemt at barnet skal få lommepenger, er det flere måter å gjøre det på. En løsning er at barnet får en fast sum per oppgave det utfører i huset. En annen løsning er at barnet får en fast sum i uka. Hvor tett denne summen er koblet mot ulike arbeidsoppgaver, varierer noe. Når barnet er i gang på ungdomsskolen, er det mange som velger å gå over fra ukelønn til månedslønn. Det kan være lurt med tanke på å lære seg å disponere penger over litt tid.

Hva skal pengene dekke?

Særlig for større barn og ungdommer må det legges noen føringer for hva lommepengene skal dekke. Noen foreldre velger å gi et raust beløp, men forutsetter da at barnet selv dekker kleskjøp, kinoturer, bussbilletter og annet forbruk. Andre foreldre betaler for det barnet trenger i hverdagen, og lar lommepengene være helt til barnets frie disposisjon. For at barnet skal utvikle en forståelse for forbruk og konsekvenser, er det lurt at ikke foreldrene stepper inn og kompenserer om barnet har brukt opp lommepengene sine og angrer på prioriteringen. Samtidig bør ikke lommepengepraksisen være så streng at barnet forhindres fra å delta på sosiale ting i vennekretsen.

Hvilke beløp er vanlig?:

  • 8-11-åringer får i snitt 59 kroner i uka.
  • 12-15-åringer får i snitt 117 kroner i uka.
  • 16-19-åringer får i snitt 226 kroner i uka.

  • (Kilde: Ipsos MMI, 2014)

Video: Husarbeid og lommepenger

Kilder: Aftenposten, foreldre.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.