F o r e l d r e p u l s e n ® – engasjerte foresatte gir bedre læring

Digital mobbing

Bare tulla? Vonde kommentarer oppleves like sårende på en skjerm som det gjør ansikt til ansikt. Men gjemt bak en pc kan det være lett å gå over grenser, og spøken kan utvikle seg til digital mobbing.


Bak skjermen kan man føle seg anonym og er gjerne tøffere og krassere enn man ville vært ansikt til ansikt. Da er det viktig å huske på at det sitter et menneske i andre enden også.

Hva er digital mobbing?
Mye av barns kommunikasjon foregår digitalt, på nett og mobil. Av og til kan denne kommunikasjonen bli konfliktfylt og utvikle seg til mobbing, ofte mellom barn som kjenner hverandre fra skole eller fritid. Den vanligste formen for nettmobbing er stygge kommentarer som sendes på mobil eller via nett, av og til på en slik måte at andre kan se det. Publisering av bilder som oppleves ubehagelig for barnet eller utestengelse fra et digitalt fellesskap, kan også inngå i den digitale mobbingen. For at noe skal defineres som mobbing, må det være systematisk, altså ikke en enkelthendelse.

De tause tilskuerne
Den digitale mobbingen har ofte mange tause tilskuere. Bevisstgjør barna om at dersom de videresender en mobbemelding eller et bilde, er de med på mobbingen. Oppfordre til å si fra og rapportere dersom de ser krenkende meldinger eller bilder. Mesteparten av barns internettbruk foregår i hjemmet. Det betyr at foreldre har en naturlig anledning til å involvere seg i sine barns digitale hverdag. Snakk med barna om hvordan de har det på nett, hva de opplever, observerer og hvordan de oppfører seg mot andre. Minn dem på at de bør tenke seg om før de trykker send eller publiser. De har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet, og det kan være vanskelig å fjerne hvis de angrer.


Video:
Bruk hue
Kilder:
dubestemmer.no, Medietilsynet, Barnevakten
Tilrettelagt av infoREGI as
Kommentarer trykk [her]


Hvis barnet ditt blir utsatt for nettmobbing:

  • Ikke svar på krenkende meldinger.

  • Behold meldingen eller bildet, eller ta et skjermbilde av nettsiden med krenkende innhold.

  • Oppfordre barnet til å snakke med voksne om mobbingen, enten det er foreldre, lærer, helesesøster eller andre.

  • Blokkér avsendere som trakasserer barnet.

  • Rapporter krenkende meldinger til eieren av nettsiden.

  • Bruk Kripos’ tipsside ved ulovlige episoder.

  • Ta kontakt med Datatilsynets tjeneste slettmeg.no for hjelp til å fjerne uønsket innhold.