F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mars 2016
Gjør sykkelen klar for våren
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Gi barna medansvar for å gjøre sykkelen klar for sesongen.

Vask og rens

Sykkelen har blitt støvete og skitten etter en lang vinter. Derfor trenger den en grundig rens og vask. Start med å spyle av den overflatiske skitten. Deretter kan du vaske sykkelen med fettløselig såpe, for eksempel oppvasksåpe, varmt vann og en svamp eller klut. Til slutt kan du spyle sykkelen for å skylle vekk såpe og skitt. Når sykkelen er blitt helt ren, er det lurt å avfette kjedet og tannhjulene. Etterpå smører du med olje, mens du snurrer pedalene bakover. Etter noen minutter tørker du vekk overflødig olje.

Skru og stram

Bevegelige deler på sykkelen må sjekkes før den tas i bruk. Stram opp løse skruer, og sjekk at delene ikke er slitt og må byttes. Ta en ekstra kontroll av bremsene, at de er riktig plassert og ikke for mye slitt. Bremseklosser har merker som viser hvor slitte de kan bli. Har du nådd denne grensen, må du skifte klossene. Dekkene må også sjekkes for sprekker og slitasje. Pass på å pumpe dem godt opp til dekktrykket som står på kanten av dekket. Med lite luft i dekkene blir det vanskeligere å sykle, og det er større risiko for å punktere.

Sykle til skolen

Trygg Trafikk anbefaler at barn bør være 10-12 år gamle før de sykler alene i trafikken. Det er først da de er modne nok til å håndtere et komplekst trafikkbilde. Før barna når denne alderen, kan gjerne foreldrene sykle sammen med barnet til skolen. Skolen kan ikke bestemme når barnet skal få lov til å sykle til skolen, men de kan gi anbefalinger på grunnlag av trafikksikkerhetshensyn. Skolen skal også gjennomføre systematisk og god sykkelopplæring i henhold til læreplanen for kroppsøving.

Fem kjappe vedlikeholdspunkter:

  • Vask og rens hele sykkelen
  • Sjekk gir og bremser
  • Stram opp løse deler
  • Sjekk dekkene og fyll dem opp med luft
  • Rens og smør kjedet

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Trygg skolevei >>
Fysisk aktivitet >>
Sykkel og trafikk >>

Video: Dag Otto Lauritzen går igjennom klargjøring av sykkel for våren

Kilder: NRK, Aftenposten, Trygg Trafikk
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.