F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mars 2016
Leselyst
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Bruk gjerne biblioteket til å hjelpe barnet med å finne bøker som fenger.

Leseglede

Lesing skal være lystbetont. Lesing er nøkkelen til kunnskap, læring, opplevelser og fellesskap. Likevel kan vi ikke tvinge barna til å bli glad i å lese. Foreldre må legge til rette for, oppmuntre og engasjere seg i barnas lesing. Vis at du synes lesingen er viktig og verdifull, og sett av tid til å høre på og snakke om hva barna leser. Bruk gjerne tid på lese høyt for barna, selv om de kan lese selv. Barn som leser godt selv bør selvsagt trene masse på det. Det er likevel ingen grunn til å slutte med høytlesingen. Lesestunden har fortsatt en verdi som en fellesskapsopplevelse som øker lesegleden. Det er et godt utgangspunkt for å snakke om bøkene dere leser og på den måten hjelpe barnet til å bli en mer bevisst leser.

Egne valg

Barna må få gjøre selvstendige valg av hva de ønsker å lese. Vær raus og tolerant, og ikke fall for fristelsen til å overstyre barna i retning av dine egne preferanser. Om barna velger å lese tegneserier, seriebøker, tekst i dataspill eller fotballtabeller, så er alt dette med på å øke leseferdighetene og lesegleden. Hvis barnet ønsker tips og veiledning på bøker som kan passe interessefelt og nivå, er biblioteket rett sted å søke råd.

Bruk biblioteket!

Det er avgjørende for leseutviklingen og motivasjonen til barna at de har tilgang på bøker de har lyst til å lese. På biblioteket kan barna få gode lesetips basert på nivå, alder, interesser og smak. Noen barn vil gjerne gå rundt, titte i hyllene og bla seg fram til bøker de synes virker interessante, mens andre vil gjerne ha konkrete forslag. Etter hvert som barna blir mer erfarne lesere, blir de også mer bevisst på hva slags bøker de liker best. På biblioteket kan de få prøve ulike sjangre, og få hjelp til å lære mer om hva slags bøker de liker.

Skap leselyst ved å:

  • vise barnet at det finnes mange ulike tekster og sjangre
  • la barnet velge fritt hva det vil lese
  • være interessert i hva barnet leser
  • lese høyt for barnet

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Digital lesing >>
Bruk biblioteket >>
Les høyt! >>

Video: Leselyst

Kilder: FUG, Lesesenteret
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.