F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2016
Hva er tilknytning?
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
En trygg tilknytning mellom barn og foreldre er et godt fundament i livet.

Tilknytning

Tilknytning mellom barn og foreldre handler om omsorg og nærhet, og behovet for beskyttelse og tilhørighet. Denne tilknytningen bygges gjennom hele barndommen, og er grunnlaget for trygghet og livsglede. Gjennom de tette relasjonene barnet har til sine nærmeste, utforsker barnet sin sosiale identitet og får erfaringer som bidrar positivt til utviklingen av følelsesmessige og sosiale evner. En god tilknytning til trygge og stabile voksne er viktig for at barnet skal føle seg trygt nok til å utforske verden og regulere egne følelser.

Trygghetssirkelen

Trygghetssirkelen er et uttrykk for hvordan foreldre kan ivareta barnas behov for tilknytning og selvstendighet. På den ene siden trenger barnet at foreldrene gir hjelp, trøst og omsorg når det er engstelig, sliten eller trist. På den annen side trenger barnet foreldrenes støtte i å utforske og mestre verden på egen hånd. Sirkelen er et godt bilde på sammenhengen mellom barnets avhengighet til foreldrene og behovet for selvstendighet. Dette samspillet forandrer seg naturlig nok ettersom barnet blir eldre, men behovet for at foreldrene er en trygg havn vil være der gjennom hele barndommen og ungdomstiden.

Når tilknytningen er utilstrekkelig

Dersom barnet har opplevd betydelig svikt i relasjonen til sine omsorgspersoner, kan det ha vansker i sosialt samspill og utvikle følelsesmessige forstyrrelser. Slike barn kan ha sterke motstridende følelsesreaksjoner, for eksempel ved å samtidig oppsøke og motsette seg omsorg og nærhet. De kan ha vanskeligheter med å danne nære, tillitsfulle vennskapsforhold og har mer flyktige relasjoner som kommer og går.

To grunnleggende behov:

  • Tilknytning: Barnets avhengighet og behov for beskyttelse og omsorg
  • Utforsking: Barnets selvstendighet og behov for å undersøke og mestre verden

Video: Hva er tilknytning?

Kilder: Psykologforeningen
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.