F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2016
Hjelp barnet med planlegging
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Også store skolebarn kan trenge hjelp med planlegging og strukturering.

Gode rutiner

Å ha faste rutiner for leksearbeidet er til god hjelp for de fleste barn. Hjelp barnet med å sette av en fast tid til leksene hver dag, helst før aktiviteter og vennebesøk. Sørg for at de får litt påfyll av mat og drikke før arbeidet starter. Hjelp barnet med å bli bevisst på hvilken arbeidssituasjon det foretrekker. Noen trives med musikk på øret når de arbeider, noen noterer på pc-en mens de leser, noen trenger ro på rommet, mens andre vil sitte ved kjøkkenbordet med familien rundt seg. Av og til kan barna ha nytte av å samarbeide med en klassekamerat om leksene, særlig hvis de er gode læringspartnere. Pass på at konsentrasjon og selvstendig arbeid også ivaretas.

Oppfølging underveis

Vær tilgjengelig og følg med når barnet jobber, slik at du kan gripe inn og forsøke å spore tilbake hvis du ser at barnet mister fokus. La de ellers få ta fatt på arbeidet på sin egen måte. Tar det tid å komme gjennom leksene, er det lov å ta en pause underveis også. For mange barn er det lettere å jobbe konsentrert i kortere perioder av gangen, med opphold innimellom. Det kan også være lurt å hjelpe barnet med å dele opp leksen i flere deloppgaver, slik at det ikke virker uoverkommelig for barnet.

Forberedelse til prøver

Det å øve og forberede seg til prøver og større innleveringer er en treningssak. Det viktigste prinsippet her er å sørge for å jobbe jevnt og trutt med lesing og oppgaver slik at det ikke blir skippertaksinnsats dagen før. Forsøk å starte forberedelsene til prøver og oppgaver med en gang barnet får vite når de skal være. Bruk gjerne tid på repetisjonsoppgaver, så setter stoffet seg skikkelig. Ved større prøver, som heldagsprøver og eksamener, får elevene av og til tilgang til gamle prøver de kan bruke til å øve seg på. Dette er kjempegod trening.

Gode råd:

  • Ha gode rutiner for leksesituasjonen
  • Finn ut når og hvor barnet konsentrerer seg og arbeider best
  • Vær tilgjengelig underveis
  • Del opp arbeidet
  • Arbeid jevnt før prøver

Video: Foreldrestøtten i hjemmet

Kilder: ung.no, nhi.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.