F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mai 2016
Internett på eksamen?
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Eksamen på 10. trinn gjennomføres stort sett på datamaskin.

Hvordan foregår eksamen?

På 10. trinn skal alle elever trekkes ut til én skriftlig og én muntlig eksamen. Det er kommunen som trekker hvem som skal opp i hvilke eksamener. Klokka 09.00 på trekkdagen får elevene beskjed om hvilket fag de skal ha skriftlig eksamen i. Skriftlig eksamen er sentralt utarbeidet, slik at både dato og oppgavesett er likt for hele landet. Alle eksamenene unntatt matematikk har bestemte forberedelsesdager hvor elevene får tilgang til materiell de skal gjøre seg kjent med før eksamensdagen. Under gjennomføringen får elevene bruke alle hjelpemidler, men det gjelder spesielle regler for nettbaserte hjelpemidler. På del 1 av matematikkeksamen, er det bare passer, linjal og vinkelmåler som er tillatt.

Hva er reglene for hjelpemidler på internett?

Hvilke nettbaserte hjelpemidler som er tillatt under eksamen, avgjøres av skoleeier. Det betyr at det vil være lokale variasjoner mellom kommunene og skolene. For at skolene skal kunne gi elevene tilgang til nettbaserte hjelpemidler, må de være i stand til å regulere nettverket slik at elevene ikke får fri tilgang til alle sider på internett. Det er bare relevante hjelpemidler, som digitale ordbøker, oppslagsverk eller bestemte læringsressurser som skal være tilgjengelig. Elevene skal ikke ha tilgang til nettsider som åpner for kommunikasjon med andre, som samskriving eller chat. På eksamen i språkfag er det heller ikke tillatt å bruke oversettelsesprogram.

Hvorfor bruke hjelpemidler på eksamen?

Med innføringen av Kunnskapsløftet, ble det tillatt å bruke hjelpemidler på eksamen. Noe av årsaken er at kompetansen som forventes av elevene ikke bare handler om å reprodusere kunnskap, men å anvende ferdigheter og se sammenhenger. Likevel har det vært noen begrensninger for hvilke hjelpemidler som kan benyttes, for å sikre at det er elevenes egen kompetanse som testes.

Eksamensdatoer vår 2016:

  • Matematikk: 20. mai
  • Forberedelse til eksamen i norsk: 23. mai
  • Norsk hovedmål: 24. mai
  • Norsk sidemål: 25. mai
  • Forberedelse til eksamen i engelsk: 26. mai
  • Engelsk: 27. mai

Video: Word 2013: Hva må elevene kunne til eksamen i 10. klasse?

Kilder: Udir
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.