F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mai 2016
La barna lage mat!
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Å kunne lage mat er nyttig kunnskap for resten av livet.

Barn er en ressurs

Barn liker godt å hjelpe til, å bidra og føle at de er til nytte. Mange foreldre opplever at barna er spesielt ivrige hjelpere på kjøkkenet, og da er det viktig å la dem slippe til. Barna kan være en kjemperessurs i hverdagen. Har de bygget seg opp litt erfaring på kjøkkenet, kan de tidlig få ansvar for både matpakke, ettermiddagsmat og middager. For at barna skal kunne lage mat på en trygg og forsvarlig måte, må de lære hvordan. Vis dem hvordan de skal bruke kniven, komfyren og ulike kjøkkenredskaper. Snakk sammen og avtal hvilke redskaper og utstyr barnet får lov til å bruke på kjøkkenet.

Hva er fint å starte med?

Barn på barnetrinnet kan lære å lage seg brødmat, frokostblanding med melk og syltetøy, og koke en enkel havregrøt i mikrobølgeovn. De kan koke egg, steke pannekaker og kjøttdeig, og lage en tortillawrap med fyll. De kan steke vafler og lage enkel bakst, som eplekake, brownies eller gjærbakst.

Lag gjerne mat sammen

Å lage mat sammen er en arena for fellesskap, samarbeid, læring og matglede. La de yngste barna hjelpe til med å skylle, vaske, røre, blande, helle og putte ting i gryta. Etter hvert kan de starte med kutting, skrelling og rasping. Å smake til er også en viktig del av matlagingen, og da kan dere utforske og snakke om det dere opplever. Kjenn etter om sausen er salt nok, og hvordan smaken forandrer seg med litt sukker i. Dette kan være med på å utvide repertoaret til barna, og de kan gradvis tilvenne seg flere smaker. Gjennom å lage mat sammen, utvikler barna mange ferdigheter. Rent praktiske ferdigheter lærer de ved å se på foreldrene og øve selv. Matlaging er dessuten en ypperlig arena for å snakke om sunt kosthold og hygiene. Hvordan kan man sette sammen et måltid med næringsstoffer kroppen trenger og som smaker godt?

Mat som barn kan lage:

  • Ostesmørbrød
  • Fruktsalat
  • Omelett
  • Pastasalat
  • Grove vafler
  • Fullkornspannekaker
  • Grønnsaker med dip
  • Smoothie

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Matpakketips >>
Kostholdsjungelen >>
Bidra hjemme >>

Video: MatStart fra MatPrat

Kilder: Matprat, Matstart
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.