F o r e l d r e p u l s e n ® – engasjerte foresatte gir bedre læring

Vis badevett!


Vis badevett i sommer, og forebygg drukningsulykker. Vi går en lang ferie i møte der mange barn skal nyte bading i sjø og vann. Følg badevettreglene, hold oppsyn og sett grenser.


Voksne må alltid passe på når barn bader selv om barna er svømmedyktige. Ha en sikker svømmesommer!

Lær å svømme
Halvparten av norske tiåringer kan ikke svømme. Mange barn har som målsetning å lære å svømme i løpet av sommeren. Å leke og bli trygg i vannet, tåle sprut og dykking, er første skritt for å lære å svømme. Dernest er det øving på å flyte og lære arm- og benbevegelser som står for tur. Crawl og rygg bør være de første svømmeteknikkene barna lærer. Vent med brystsvømming, som er mer teknisk komplisert. Barna er svømmedyktige når de kan hoppe uti på dypt vann, svømme 12 meter på magen, svinge tilbake mot utgangspunktet, flyte i 30 sekunder og svømme på ryggen tilbake.

Båtvett
I båt skal både barn og voksne ha på seg redningsvest. Større barn og ungdom, som får lov til å være ute i båt på egen hånd, må ha klare regler for hvordan de skal ferdes i båt på en ansvarlig måte. Fartsgrensen skal alltid overholdes, og de skal vise hensyn til badende og andre som ferdes på sjøen. Alkohol og båt hører ikke sammen!

Drukning
Hvert år skjer det drukningsulykker som involverer barn. Som foreldre er det aller viktigste å være til stede, holde oppsyn og være oppmerksom. En som holder på å drukne lager ikke så mye lyd, og det kan være vanskelig å se at et barn har trøbbel før det brått begynner å synke. Drukningsulykker skjer ofte nær land i forbindelse med lek. Følg med på barn som bader!


Video: Lær livredning på to minutter
Kilder:
Røde Kors, Norsk Folkehjelp, NRK, Norsk helseinformatikk
Tilrettelagt av infoREGI as
Kommentarer trykk [her]


Badevettreglene

1. Lær å svømme.

2. Bad aldri alene.

3. Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist, eller når du er påvirket av rusmidler.

4. Stup ikke uten å vite hvor grunt det er.

5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygger eller foran stupebrett.

6. Dytt ikke andre ut i vannet.

7. Dukk aldri noen under vann.

8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.

9. Rop om hjelp bare hvis du er i fare - aldri ellers.

10. Bruk godkjent redningsvest.