F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
juni 2014
Bruk biblioteket!
Å bli kjent med sitt lokale bibliotek er en fin inngangsport til å bli glad i bøker – og alt det andre bibliotekene har å by på.

Hva kan du gjøre på biblioteket?

En hel verden av fortellinger og eventyr, fakta og fiksjon, finner du på biblioteket. Men biblioteket er mer enn bøker. Her kan du blant annet finne filmer, lydbøker, musikk, språkkurs, magasiner og spill. Det meste er for utlån – helt gratis! Biblioteket kan også være et treffsted for venner, et sted å spille spill eller se i bøker sammen. Bibliotekene har tilgjengelige datamaskiner med tilgang på internett, og kan være et godt sted for leksearbeid, særlig for de større barna. De som jobber på bibliotekene kan gi gode råd og tips om valg av bøker til ulike aldersgrupper og interessefelt. Mange bibliotek har også arrangementer som er åpent for publikum. Dette kan være teaterforestillinger, forfatterbesøk, lesestund og mye annet. Følg med på nettsidene til ditt bibliotek for informasjon om lokale arrangementer.

Veiledning og lesetips

Det er avgjørende for leseutviklingen og motivasjonen til barna at de har tilgang på bøker de har lyst til å lese. Barna må få gjøre selvstendige valg av hva de ønsker å lese. Vær raus og tolerant, og ikke fall for fristelsen til å overstyre barna i retning av dine egne preferanser. Om barna velger å lese tegneserier, seriebøker, tekst i dataspill eller fotballtabeller, så er alt dette med på å øke leseferdighetene og lesegleden. På biblioteket kan barna få gode lesetips basert på nivå, alder, interesser og smak. Noen barn vil gjerne gå rundt, titte i hyllene og bla seg fram til bøker de synes virker interessante, mens andre vil gjerne ha konkrete forslag. På biblioteket kan de få begge deler.

Om biblioteket

  • «Noe spesielt du lurer på?» sa bibliotekaren. «Nei, bare alt sammen, egentlig» sa Petter.
    (fra Gutten som hatet fotball av Arne Berggren)

Video: Askim bibliotek - ditt skattekammer

Kilder: Lesesenteret, FUG, Norsk barnebokinstitutt
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.