F o r e l d r e p u l s e n ® – engasjerte foresatte gir bedre læring

God skolestart


Tusenvis av barn og unge inntar skolegården i disse dager. Noen ferske, noen drevne – men alle med kribling i kroppen.


Ingenting varer så lenge som en sommerferie når man er barn. Alt kjennes nytt og annerledes første skoledag etter ferien. Og kanskje litt skummelt?

Forventning og forberedelse
Forventningene til skolestart er høye hos både barn og voksne. Mange gleder seg til å treffe venner og til hva det nye skoleåret vil bringe. Det er også mange som har blandede følelser eller gruer seg. Da kan foreldrene være viktige støttespillere for barnet.
For de helt ferske skolebarna eller de som skal begynne på en ny skole, er det lurt å bli kjent med omgivelsene. Besøk skolegården om ettermiddagen. Avtal gjerne å treffe noen fra klassen. Gjør dere kjent på skoleveien, og finn ut om noen klassekamerater bor i nærheten av dere.

Frykt
Noen ganger uttrykker barnet engstelse ved å skulle på skolen. Da er det viktig å ta barnet på alvor. Prøv å finne ut hvorfor barnet er redd. Still spørsmål og lytt til svarene. Kanskje kan du hjelpe barnet med å finne strategier for det som er vanskelig?

Alder
Alder ved skolestart har lite å si for hvordan barn gjør det på skolen og seinere i livet. Når på året barnet er født, har heller ingen innvirkning. Det finnes ingen idealalder for når barnet bør begynne på skolen, men faglig og sosialt er de fleste klare for skolehverdagen det året de fyller seks.


Video: Foreldrestøtten i hjemmet
Kilder:
forskning.no, Voksne for barn, FUB/FUG
Tilrettelagt av infoREGI as
Kommentarer trykk [her]

Tips for en god start

Snakk om forventninger
Snakk med barna både før og etter skolestart. Spør hvilke forventninger de har, og hva som var annerledes enn de trodde.

Gode rutiner
Gode søvnrutiner er viktig for at barnet skal være opplagt til skoledagen. Pakke sekken, legge fram klær og sørge for matpakke blir en del av den daglige flyten.

Bli kjent
Gjør deg kjent med skolen, lærerne, de andre foreldrene og barna.

Legg til rette for vennskap
Hjelp barna å bli kjent med nye klassekamerater.