F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
august 2015
Skolestart med blandede følelser
Første skoledag kan være vanskelig både for de yngste og de eldre elevene.

Forventninger

Mange barn har blandede følelser omkring å starte på skolen. Dette gjelder både de helt ferske skolestarterne og de som er eldre. Snakk med barna om hvilke forventninger de har - hva tror de blir fint og hva er de mest spent på? Om de gruer seg, er det lurt å hjelpe dem med å sette ord på hva som gjør dem urolige. Kanskje kan du hjelpe barnet med å finne strategier for det som er vanskelig?

Ny og engstelig

For seksåringen er det mye nytt og ukjent ved skolestarten. Dette er spennende, men kan også være skremmende for mange barn. Noen kan kjenne på prestasjonsangst, være redd for ikke å få venner eller ikke få hjelp når de trenger det. Foreldre kan være en viktig støttespiller for at barnet skal føle seg tryggere som skolestarter. Hjelp til med å starte vennskap ved å invitere klassekamerater hjem.

Mobbing

Barn som opplever eller har opplevd mobbing, gruer seg ofte til skolestart. Av og til kan du merke at barnets atferd forandres når skolestarten nærmer seg. Noen ganger uttrykker barnet engstelse ved å skulle starte på skolen etter ferien. Da er det viktig å ta barnet på alvor. Prøv å finne ut hvorfor barnet er redd. Still spørsmål og lytt til svarene. Har du mistanke om at det er mobbing som ligger bak vegringen, bør du ta kontakt med skolen.

Gode råd for de første dagene:

  • Finn tilbake til gode rutiner for søvn, måltider og skolearbeid
  • Snakk med barna om hvordan skolestarten går
  • Hjelp barna å bli kjent med nye klassekamerater

Video: Sikker skoleskyss!

Kilder: Voksne for Barn, Røde Kors, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.