F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
oktober 2014
Vær et godt netteksempel
Foreldre på nett må være bevisste på å være gode forbilder for sine barn.

Vær et forbilde

Nettet skal være et hyggelig sted å være, og som ellers i samfunnet skal både barn og voksne oppføre seg ordentlig mot hverandre. Her må foreldre gå foran som gode eksempler. Vær bevisst på hvordan du opptrer på sosiale medier, og unngå å legge ut kommentarer som kan virke latterliggjørende eller krenkende. Av og til kan debatten på sosiale medier bli opphetet, og da er det viktig å huske på at det du skriver er synlig for mange, og kan nå ut til barna og deres kamerater. Samarbeid gjerne med andre foresatte, både i klassen og på fritidsaktiviteter, om grenser og oppførsel på sosiale medier, slik at barna møter de samme holdningene og rådene flere steder. Husk på å sjekke om det er greit før du legger ut bilder av andre, også bilder av egne barn. Det som virker morsomt og hyggelig å dele av familielivet i dag, kan være flaut og ubehagelig for barnet om klassekameratene finner noen år senere.

Vær imøtekommende

Mange barn opplever uheldige ting på nettet. Av og til får det ubehagelige konsekvenser, og det kan være vanskelig for barnet å be om hjelp, spesielt hvis det har opptrådt uaktsomt. Da er det viktig at du møter barnet med åpenhet og hjelper barnet med å komme gjennom situasjonen, uten at du stenger for bruken av internett eller mobiltelefonen. Det er lov å gjøre feil, og jo lenger barn venter med å be om hjelp fra en voksen, desto verre kan situasjonen og følgene bli.

Vær kritisk

Barn og unge bruker nettet som oppslagsverk. Internett er en fantastisk kilde til informasjon, men det er viktig å ha et kritisk blikk på hva som finnes der. Snakk med barna om hvordan man kan finne ut hvem som står bak informasjonen, hvordan man kan kjenne igjen troverdige og egnede kilder. Det er også viktig å bevisstgjøre barna på at folk på nett ikke alltid er den de utgir seg for å være. Vær kritisk til kontakt med ukjente, og snakk med barnet om hvem det omgås på nett.

Snakk med barnet om:

  • Takt og tone på nett
  • Privatliv og personinformasjon
  • Venner og kontakter
  • Digital mobbing
  • Varsling og rapportering
  • Pengebruk på nett
  • Kildekritikk

Kilder: nettvett.no, Medietilsynet, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.