F o r e l d r e p u l s e n ® – engasjerte foresatte gir bedre læring

Slik søker barna trygt på nett


Internett er blitt vår viktigste kilde til informasjon. Men hvordan kan de yngre skolebarna finne fram til det de leter etter på en trygg måte?


Nettfiltre og egne søkemotorer for barn er to hjelpemidler som kan hjelpe barna å søke trygt på nett. Men det aller viktigste hjelpemiddelet for barna, er tilstedeværelse og veiledning fra foreldrene.

Lær barna å gjøre gode søk
Gode søkestrategier er med å sørge for at barna ikke havner uforvarende på en nettside med uønsket innhold. Ved å lære enkel søketeknikk blir barnas internettsøk både tryggere og mer effektiv og målrettet. Det finnes flere gode veiledningsressurser på internett som kan hjelpe både barn og voksne til å søke lurt.

Søkemotorer for barn
Det finnes egne søkemotorer som er laget spesielt for at yngre barn skal finne fram til informasjonen de leter etter på en trygg måte. Disse søkemotorene har et utseende som gir barna oversikt, følelse av gjenkjennelse og gjør navigasjonen lettere. Kvasir har laget en norsk søkemotor for barn som heter Kvasir Junior. Den har en emnekatalog med temaer som er aktuelle for barn, hvor barna navigerer ved hjelp av bildeikoner og tekst. I tillegg er det et ordinært søkevindu for nettsøk og bildesøk. Innholdet er kvalitetssikret av Kvasirs redaksjon, og bildesøket viser kun norske bilder kontrollert etter et strengt familiefilter.

Nettfiltre som ekstra trygghet
Det finnes mange ulike nettfiltre som kan installeres på datamaskinen for å gi foreldre bedre kontroll over hvor barna surfer på internett. Det kan være egne nettfilterprogrammer, eller foreldrekontrollinnstillinger i brannmur, antivirusprogram eller nettleser. Det er imidlertid viktig å huske på at slike nettfiltre ikke er vanntette, og at det uansett ikke erstatter foreldrenes tilstedeværelse og veiledning når barn søker på nett.


Video: SafeSearch for Google Images
Kilder:
Barnevakten, Nettvett.no, Kvasir, NTNU.
Tilrettelagt av infoREGI as
Kommentarer trykk [her]


Slik gjør du gode søk:

1. Bruk flere ord
For ikke å få for mange treff, er det lurt å søke med en kombinasjon av flere ord. Da vil du bare få treff på sider hvor alle ordene er med.

2. Bruk fraser
Hvis du søker etter sider som inneholder et bestemt uttrykk, setter du hele frasen i anførselstegn. Da vil du bare få treff på sider hvor disse ordene kommer i den eksakte rekkefølgen.

3. Bruk +
Plusstegn foran søkeordet sikrer at søkemotoren bare viser resultater som inneholder akkurat dette ordet, og ikke lignende ord og uttrykk.

4. Bruk –
Minustegn foran et ord i søkefeltet, sikrer at du ikke får treff som inkluderer dette ordet.