Foreldrepulsen® barnehage - Arkiv

Sorter etter dato eller kategori



Er du den ene? (Foreldrerollen) 24.11.2023
Voksne har to gode hender å holde i. Barn som strever i hverdagen opplever ofte at ingen bryr seg, at ingen ser. Sannheten er at noen ser, men de er redde for å blande seg, eller vet ikke hvordan de bør gå fram for å hjelpe.
Les >>>

Menn i barnehagen (Annet) 10.11.2023
I de fleste barnehager i Norge er flertallet av de ansatte kvinner. For både gutter og jenter er det viktig med gode rollemodeller av begge kjønn. Hvorfor er det viktig at det er menn i barnehagen?
Les >>>

Bli en leken forelder! (Foreldrerollen) 03.11.2023
Barn lærer mye av å leke, og spesielt blir språkutviklingen stimulert. Foreldre bør delta i leken. Det er viktig for begge. Lær mer om lek og hvordan du blir en god leker.
Les >>>

Hva er FUB? (Annet) 27.10.2023
FUB står for Foreldreutvalget for barnehager. Det er en nasjonal organisasjon som jobber for å styrke foreldrenes engasjement og innflytelse i barnehagen. FUB gir informasjon og veiledning til foreldre, barnehager og myndigheter. De samarbeider tett med foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Les >>>

Psykologisk førstehjelp (Helse) 06.10.2023
Som foreldre kan vi ikke skåne barna for alle vonde situasjoner. Men vi kan bistå dem i å håndtere de tunge tankene. Her finner du noen tips til hvordan du kan hjelpe barna med å bli mer følelsesmessig robuste.
Les >>>

Garderobevettregler (Rutiner) 15.09.2023
Garderoben er barnas første møte med barnehagen hver morgen. Gode rutiner her kan støtte barna i en sårbar overgangssituasjon. Hvordan bør foreldre opptre i garderoben?
Les >>>

Årets viktigste møte er foreldremøtet! (#foreldreskolen) 01.09.2023
Aktive foreldre bidrar til at foreldremøtene i barnehagen blir møter med mening. De gode foreldremøtene er preget av dialog mellom foreldre og barnehagen. Møt opp, still spørsmål og engasjer deg!
Les >>>

Matpakketips (Kosthold) 18.08.2023
Det er viktig med et energipåfyll gjennom dagen. Det er ingen sammenheng mellom hvor lang tid det tar å lage en matpakke og hvor bra den er. Å lage en sunn, næringsrik og god matpakke er mye enklere enn mange tror. Her får du noen tips og litt inspirasjon.
Les >>>

Tilvenning på 1-2-3? (Foreldrerollen) 08.08.2023
Barnehagelivet står for døren og både små og store skal venne seg til en ny hverdag. Det er spennende, gøy og kanskje litt skummelt. Foreldrene og barnehagen kan hjelpe barnet med å bli kjent ved å være rause med tid og trygghet.
Les >>>

Farvel til barnehagen (Annet) 16.06.2023
Barnehageslutt og skolestart er en stor begivenhet i barnas liv. For mange er det forventning og glede som gjelder, men for de fleste er det også involvert en viss grad av vemod og uro for det ukjente. Barnehagen har vært en stor del av barnas og foreldrenes liv i mange år, og nå starter en ny fase.
Les >>>

Snart skoleklar! (Snart skoleklar!) 09.06.2023
En ny epoke i livet skal snart begynne. Fra å være eldst i barnehagen, skal fem- og seksåringene orientere seg i en helt ny hverdag på skolen. Både barn og voksne er fulle av spent forventning og blandede følelser om hvordan livet som skolebarn skal bli.
Les >>>

NÃ¥r du mistenker at et barn blir utsatt for vold (Annet) 02.06.2023
Mange barn i Norge lever med vold. For å hjelpe disse barna, må vi være på vakt, vite hva vi skal se etter, og våge å ta grep om vi har en mistanke. De voldsutsatte barna fortjener at noen bryr seg.
Les >>>

Sola - en venn og fiende (Helse) 19.05.2023
Det er deilig når sola titter fram etter en lang vinter. Husk bare på at også små barn trenger god solbeskyttelse. Det beskytter mot hudkreft, solskader og forbrenninger. Mye sol og solarium kan være helsefarlig og gi deg hudkreft. Solkrem, solhatt og dekkende klær gir god beskyttelse.
Les >>>

Sinnemestring (Annet) 28.04.2023
Å bli rasende på barnet sitt er noe de aller fleste opplever fra tid til annen. Men hvordan håndterer du sinnet overfor barnet? Det kan være skadelig om sinnet ditt oppleves uforståelig og uforutsigbart for barnet.
Les >>>

Tur og natur (Ferdigheter) 14.04.2023
I Norge med så mye natur har de fleste barnehagene en liten grønn lunge i nærheten. Naturen gir gode kår for barns lek som både er barns viktigste uttrykksform, aktivitets- og læringsarena.
Les >>>

Sortere, telle, måle (Ferdigheter) 17.03.2023
I barnehagen har matematikken en selvsagt plass. Barna er opptatt av former, størrelser, tall og telling. De er nysgjerrige på hvordan ting henger sammen, og skaper orden og system. Matematikken er en naturlig del av leken, og er også et eget fagområde i barnehagen.
Les >>>

Tips til barnebursdagen (Aktuelt) 03.03.2023
Bursdagen er en stor begivenhet i barnets liv. Til 3-årsdagen er det vanlig å begynne med barnebursdager for barnets små venner. Her finner du tips, råd og gode kjøreregler til barnebursdagen.
Les >>>

Ã… snakke med barn om en dramatisk verden (Foreldrerollen) 10.02.2023
Det er så godt som umulig å ikke bli eksponert for dramatiske bilder og historier fra verden. Hva tenker barn? Om ditt barn er eksponert så er det beste du som far eller mor kan gjøre, er å snakke om det.
Les >>>

Snakke om seksualitet (Foreldrerollen) 07.02.2023
Mange tenker kanskje at seksualiteten "setter inn" rundt puberteten. Fra barnet ligger i mors mage er mennesket seksuelt. Det er viktig barn får et naturlig forhold til kropp og seksualitet.
Les >>>

Barnevernet - For barnets beste (Annet) 19.01.2023
Mange barn i Norge vokser opp under forhold som er bekymringsverdige. Barnevernet skal beskytte barn mot omsorgssvikt. Vi har alle et ansvar for å be om hjelp om vi trenger det, eller å fortelle barnevernet om barn vi er bekymret for, slik at de kan hjelpe.
Les >>>

De nasjonale kostholdsrådene (Helse) 06.01.2023
Om du søker etter gode kostholdsråd så er det kanskje lett å bli litt forvirret? Kanskje de nasjonale faglige rådene fra Helsedirektoratet kan hjelpe? 
Les >>>

Hvor mange glass tåler ditt barn? (Foreldrerollen) 16.12.2022
Mange barn gruer seg til julen på grunn av foreldrenes alkoholforbruk. Det oppleves utrygt når mor eller far forandrer seg når de drikker.
Les >>>

Nyttig å vite om astma (Helse) 25.11.2022
Forekomsten av astma øker i Norge. Hvorfor er noe usikkert, men at det henger sammen med miljø og livsstil synes åpenbart. Astma og allergi er skjulte funksjonshemminger, derfor kan det være en utfordring.
Les >>>

Hva er BlimE? (Annet) 04.11.2022
De siste årene har om lag 400.000 barn danset BlimE-dansen samtidig. BlimE! er en kampanje drevet av NRK Super. Den har blitt gjennømført hvert år siden 2012. Høydepunktet er BlimE-dagen som i år markeres 11.november. Her kan du lese litt mer om hva målsetningen med kampanjen er.
Les >>>

Hvor mye skjermtid? (Annet) 28.10.2022
Norske barn har tilgang til mange medier på skjerm. Summen av tidsbruk på smarttelefon, nettbrett, TV og PC kan bli ganske massiv. Mye av bruken er positiv og berikende for barnet, men av ulike årsaker kan det være lurt at tidsbruken begrenses.
Les >>>

Syk eller sliten? (Helse) 14.10.2022
Noen ganger er det vanskelig å vurdere om barnet må være hjemme fra barnehagen. Er det sykdom på gang, eller er det bare en morgentrøtt pode som vil kvikne til utpå dagen? Hva skal du legge vekt på når du lurer på om det skal bli en hjemmedag for deg og barnet?
Les >>>

Kostholdsjungelen (Helse) 27.05.2022
Det florerer av kostholdsråd i alle kanaler. Som forelder vil man det beste for barnet sitt, og i blant kan det være vanskelig å vite hva man skal følge. Her finner du kvalitetssikrede anbefalinger fra norske helsemyndigheter.
Les >>>

Kresne barn (Foreldrerollen) 13.05.2022
Det kan være både frustrerende og fortvilende når barnet kniper igjen munnen og vender seg bort fra maten. Kresenhet blant barn er svært vanlig. Men med litt utholdenhet og noen lure tips, kan de fleste komme gjennom småbarnsårene uten å gå i «pølsefella».
Les >>>

Nok søvn. (Helse) 29.04.2022
Både barn og voksne trenger nok søvn for å ha en god hverdag. Søvn er viktig for barnets trivsel og utvikling, men ofte kan legging og nattero by på utfordringer. Her finner du noen tips.
Les >>>

ABC – lek med bokstaver (Ferdigheter) 18.04.2022
Mange barn blir tidlig opptatt av bokstaver og språklyder. Det er lurt å gripe fatt i og oppmuntre denne interessen. Selve lese- og skriveopplæringen skjer i skolen, men foreldre kan gjøre mye for å forberede og legge et godt grunnlag allerede fra barna er 2-3 år.
Les >>>

Hvorfor feirer vi påske i Norge? (Annet) 08.04.2022
Den kristne påsken er sammen med julen den mest sentrale av de kristne høytidene. Her kan du lære nyttige og unyttige om kristendommens historie i Norge og om påsken.
Les >>>

Matematiske samtaler med barn (Ferdigheter) 25.03.2022
Matematiske samtaler i barnehagen er helt sentralt for å fremme barnas språklige og matematiske utvikling. Gjennom handlinger og valg av ord kan den voksne lede barnas oppmerksomhet mot sentral matematikk i situasjonen
Les >>>

"Blir det krig nå, mamma?" (Annet) 23.02.2022
Det er så godt som umulig å ikke bli eksponert for dramatiske bilder og historier fra verden. Hva tenker barn? Om ditt barn er eksponert så er det beste du som far eller mor kan gjøre, er å snakke om det.
Les >>>

Anskaffe kjæledyr? (Annet) 14.01.2022
Mange barn ønsker seg et kjæledyr. Tenk deg nøye om før du gir etter for barnas ønsker. Det er mye å ta stilling til før du sier ja. Det finnes også et lovverk som regulerer dette.
Les >>>

Foreldres betydning i barnehagen (#foreldreskolen) 03.01.2022
Engasjerte foreldre er en viktig ressurs for barnehagen. Foreldre har rett og plikt til å påvirke hverdagen og innholdet i barnehagen, og ansvar for å følge opp barnets barnehageliv.
Les >>>

Om grensesetting (Foreldrerollen) 10.12.2021
Grensesetting i oppdragelsen er nødvendig for å gi barna trygghet og forutsigbarhet. Som foreldre skal vi veilede barna våre inn i samfunnet, korrigere og stille krav når det trengs. Samtidig skal vi vise ubetinget kjærlighet og omsorg.
Les >>>

Brannøvelse i hjemme redder liv (Annet) 26.11.2021
De fleste dødsbranner skjer i hjemmet. Ved å øve på hva man skal gjøre om en brann oppstår, blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre. Det kan redde liv! HUSK. Test og bytt batteri på røykvarsleren 1. desember.
Les >>>

«Han liker rosa!» -kjønnsroller (Annet) 12.11.2021
Gutten din peker seg ut de rosa støvlene i butikken. Kjøper du dem? Hvorfor kvier mange seg? Kjønnsrollene i samfunnet er tydelige allerede i barnehagen. Hvordan påvirker dette oppveksten og mulighetene til barna våre?
Les >>>

Samlivsbrudd (Foreldrerollen) 13.10.2021
Hos noen småbarnsforeldre er samlivsbrudd løsningen på en vanskelig situasjon. Alle brudd er forskjellige, men felles er at de innebærer en vond periode både for voksne og barn. Hvordan kan du, med hjelp av barnehagen, gjøre opplevelsen av bruddet lettere for barna?
Les >>>

Livskrise eller utbrent? (Foreldrerollen) 26.09.2021
Forventningspress, stress, krise, sykdom eller dårlig samvittighet? Mange kommer i situasjoner der de føler at de ikke takler hverdagen. Vedvarer situasjonen må du gjøre noe med det. Det går sjelden over av seg selv.
Les >>>

Sikring av barn i bil (Sikkerhet) 10.09.2021
Sitter barnet usikret eller feilsikret i bilen, kan det oppstå alvorlig skade. Det gjelder også på korte turer og i lave hastigheter. Hvordan skal du sikre ditt barn best mulig? Hva sier lovverket?
Les >>>

Badetur (Annet) 04.06.2021
Når sommeren nærmer seg, er det mange barnehager som legger turen til en strand eller et vann i nærheten. Turer til vann som gjennomføres på en trygg og forsvarlig måte, kan åpne for mange spennende opplevelser for barna.
Les >>>

Sjenerte barn (Annet) 15.05.2021
Små barn er ofte tilbaketrukne i nye situasjoner. Hos noen barn stikker dette dypere enn hos andre. Sjenerte barn trenger hjelp av voksne for å ta kontakt med andre. Støtte og hjelp i tidlige barneår kan være avgjørende når de sjenerte barna blir eldre.
Les >>>

Lekens betydning (Ferdigheter) 09.05.2021
Leken er en viktig del av barnas liv. Gjennom lek utvikler de sosiale og fysiske ferdigheter, og opparbeider seg mestringsfølelse og selvtillit. Leken er også grunnlag for barnas vennskap med hverandre.
Les >>>

De vanlige barnesykdommene (Helse) 02.05.2021
Så snart barnet beveger seg ut i verden er det bare å stålsette seg for sykdommer. Et umodent immunforsvar må takle infeksjoner og barnesykdommer.
Les >>>

Ta barna med i matlagingen (Foredrerollen) 25.04.2021
Å lage mat sammen er en arena for fellesskap, samarbeid, læring og matglede. Matlaging gir oss en gylden sjanse til å snakke om hva kroppen trenger og ikke minst å eksperimentere med alle de spennende matvarene og smakene som finnes!
Les >>>

Du er ditt barns største forbilde (Foreldrerollen) 18.04.2021
Enten du vil eller ikke så er du ditt barns største forbilde. Dine holdninger og handlinger betyr kanskje mer enn du tror. Du er ditt barns viktigste lærer.
Les >>>

Slik stimulerer du nysgjerrigheten (Foreldrerollen) 19.03.2021
Nysgjerrighet er en intellektuell motor. Den driver oss til å fortsette å lære, fortsette å prøve, holde skyve fremover. Hvordan kan vi skape nysgjerrighet? Her er noen forslag.
Les >>>

Tid for bleieslutt (Foredrerollen) 12.03.2021
Når dressene pakkes bort, er det mange som forbereder bleieslutt for småtassene. Våren og sommeren er en fin tid for bleieslutt om barnet er klart. Samarbeid med barnehagen om å bli bleiefri, så går dere kanskje en tørr sommer i møte!
Les >>>

Pollenallergi (Helse) 05.03.2021
Det finnes mange typer allergier og ulike overfølsomhetsreaksjoner. Pollenallergi (høysnue) er den vanligste formen for allergi og gir symptomer spesielt om våren og sommeren.
Les >>>

Dataspill: Aldersgrenser (Foreldrerollen) 19.02.2021
Dataspill er merket med aldersgrenser for å gi en anbefaling om hvor gamle barna bør være for å spille. Disse grensene er satt for å beskytte barn og unge, fordi dataspill også har et stort voksent publikum.
Les >>>

«Det er bilde av barnet mitt på nettet!» (Foreldrerollen) 05.02.2021
Mange foreldre ønsker å dele små og store øyeblikk fra familielivet gjennom sosiale medier. Hva er lurt å tenke gjennom før du legger ut et bilde av barnet ditt på nett? Og hva gjør du hvis du oppdager et uønsket bilde? Her er kjørereglene.
Les >>>

Ensomme barn (Oppvekst) 29.01.2021
Allerede i barnehagealder opplever noen barn ensomhet. Å bli holdt utenfor det sosiale fellesskapet gjør vondt, og kan gjøre det vanskelig for barnet på sikt. Hva er det viktig å være obs på?
Les >>>

Ã… flytte med barn (Foreldrerollen) 22.01.2021
Det kan være både skummelt og spennende å forlate det kjente for et nytt bosted. For små barn går det ofte greit å flytte, men det er lurt å forberede barna og være åpen for sorg og savn. Her får du noen tips til hvordan dere kan håndtere flyttingen.
Les >>>

Jul i barnehagen – religion eller tradisjon? (Annet) 10.12.2020
Barnehagen har en viktig rolle som bærer av norske juletradisjoner. Markeringen skal være inkluderende. Barna skal ikke bli utfordret til å ta standpunkt til religiøse oppfatninger eller retninger. Hvordan markeres julehøytiden i barnehagen?
Les >>>

Vinterklær (Annet) 27.11.2020
Vi går en ny vinter i møte, og barnehagebarna skal ut og trosse kulden hver dag. For at utetiden skal bli god, må barna ha klær som holder dem tørre og varme, og gir god bevegelsesfrihet.
Les >>>

Ulvetimen – vær forberedt! (Foreldrerollen) 15.11.2020
Barn trenger foreldrene sine om ettermiddagen. Vær sammen som familie fra dere kommer hjem fra jobb til barna er lagt! I en periode bør foreldre sette egne behov til side.
Les >>>

Deling i små grupper. Hvorfor? (Ferdigheter) 22.10.2020
Barna blir ofte delt inn i mindre grupper. Det kan være mer planlagte eller spontane grupper av barn. Hva er det godt for?
Les >>>

Små barn og skilsmisse (Foredrerollen) 12.10.2020
For mange småbarnsforeldre er samlivsbrudd løsningen på en vanskelig situasjon. Alle brudd er forskjellige, men felles er at de innebærer en vond periode både for voksne og barn. Hvordan kan dere, med hjelp av barnehagen, gjøre opplevelsen av bruddet lettere for barna?
Les >>>

Angst hos barn (Helse) 24.09.2020
Angst og redsel er følelser som er kjent for alle. Det er naturens måte å få oss til å mobilisere ekstra. For noen blir angsten en utfordring som styrer livsutfoldelse og reduserer livskvalitet.
Les >>>

Jeg eier kroppen min! (Foreldrerollen) 15.09.2020
Alle barn har rett til å være trygge og beskyttet mot overgrep, og de har rett til å få kunnskap om sine rettigheter. Seksuelle overgrep mot barn skjer oftere og nærmere enn vi tror, og gjør stor skade. Alle har et ansvar for å gjøre oppveksten trygg for barn.
Les >>>

Barnets språkutvikling (Utvikling) 04.09.2020
Det er spennende å følge et barn som lærer å snakke og mestre språket. Språkutviklingen til barnet er samtidig noe mange foreldre er bekymret for. Da er det viktig å vite at det er stor variasjon i hva som er normalt.
Les >>>

Sjekk for hodelus nå! (Helse) 27.08.2020
For å sikre en lusefri høst, oppfordrer Folkehelseinstituttet alle landets barnehager og skoler til å sjekke barna for hodelus. Lær mer om hodelus og utfør sjekken nå.
Les >>>

Engasjerte foreldre søkes! (Foredrerollen) 19.08.2020
Barna tilbringer en stor del av sin våkne tid i barnehagen. Som foreldre ønsker vi ofte både innblikk og påvirkning i barnets hverdag i barnehagen. Ved å engasjere deg i et av barnehagens utvalg, kan du utgjøre en forskjell!
Les >>>

Oppstart og tilvenning med korona (#foreldreskolen) 10.08.2020
Det er klart for første dag i barnehagen. En ny hverdag skal starte for barnet og foreldrene. I denne første fasen handler alt om trygghet. Trygghet for små – og store. Les også om hvordan vi tilpasser oss smittevern.
Les >>>

Nytt til skolestart 2020 - barnehage (Aktuelt) 02.08.2020
Her finner du en oversikt over hva som er nytt for barnehageåret 2020-21. Og om koronasituasjonen. Utdanningsdirektoratet (Udir) oppdaterer saken frem mot skolestart.
Les >>>

Bitt, stikk og forgiftninger (Annet) 12.06.2020
Insektstikk er svært sjelden alvorlig, men kan være plagsomt for store og små. Her kan du lese om de vanligste insektplagene, og hvordan du kan forebygge stikk.
Les >>>

Dugnaden fortsetter - Spittestopp! (Helse) 12.05.2020
Myndigheten opfordrer alle til å laste ned smittestopp-appen. Appen skal være det neste våpenet i kampen mot pandemien. Appen skal gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet, og på sikt skal brukerne få et varsel om de har vært i nærkontakt med koronasmittede. Les mer om appen her.
Les >>>

Bruk barnevernet! (Foreldrerollen) 15.04.2020
Mange barn i Norge vokser opp under forhold som er bekymringsverdige. Barnevernet skal beskytte barn mot omsorgssvikt. Vi har alle et ansvar for å fortelle barnevernet om barn vi er bekymret for, slik at de kan hjelpe.
Les >>>

Barnas beste turmat (Foreldrerollen) 23.03.2020
Lei av pølser og pinnebrød på søndagsturen? På tur i skog og mark får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi. Mette barn er turglade barn!
Les >>>

Koronaviruset - spørsmål og svar (Helse) 04.03.2020
Nyhetsbildet preges av koronaviruset. Mellom folk går det rykter og det oppstår historier. Det kan være nokså skremmende. Her er noen fakta om virus og smitte og noen råd om hvordan du bør snakke om temaet med barn og ungdom.
Les >>>

Barnet mitt lyver! (Oppvekst) 01.03.2020
De aller fleste barn – og voksne – lyver i blant. Hva er det som ligger bak den lille fantasihistorien eller nektingen? Og hvordan kan vi voksne møte løgnen på en god måte?
Les >>>

Mobbing i barnehagen (Annet) 16.02.2020
Mobbing finnes også i barnehagen. Det kan være vanskelig å oppdage, så vi må være bevisst på hva mobbing er og hva som kjennetegner mobbing i barnehagen. Som voksne har vi alle et ansvar for å forebygge og gripe inn når noen plager andre.
Les >>>

Mamma og Pappa på Facebook (Foreldrerollen) 07.02.2020
Mange barn legges ut på Facebook allerede dagen de fødes. I dag er det vanlig å vokse opp på nett, men det er viktig at foreldre er bevisst på å ikke utlevere barna for mye. Barna skal ikke betale prisen for dine «likes».
Les >>>

Snakk om krig og katastrofer (Foreldrerollen) 10.01.2020
Det er så godt som umulig å ikke bli eksponert for dramatiske bilder og historier fra verden. Hva tenker barn? Det beste du som far eller mor kan gjøre, er å snakke om det.
Les >>>

Søvnvaner (Helse) 03.01.2020
Både barn og voksne trenger nok søvn for å ha en god hverdag. Søvn er viktig for barnets trivsel og utvikling, men ofte kan legging og nattero by på utfordringer. Her finner du noen tips.
Les >>>

Hvem spør jeg om barnehagesaker? (Annet) 24.11.2019
Lurer du på noe om sikkerhet, foreldrebetaling eller pedagogisk innhold i barnehagen? Her finner du en oversikt over hvem du kan snakke med om du trenger hjelp i barnehagesaker.
Les >>>

Jeg strekker ikke til … (Foreldrerollen) 15.11.2019
Det å være en god forelder er viktig for de fleste av oss. Mange opplever et press både fra seg selv og andre om å gjøre «de riktige tingene», og det kan fort føre til en følelse av å ikke strekke til.
Les >>>

Om diabetes (Helse) 08.11.2019
14.november er Verdens diabetesdag. Hvert år får over 300 barn i Norge diabetes. De fleste nye tilfeller oppstår hos barn i skolealder. Diabetes er en tøff diagnose å få, men de fleste finner gode måter å leve med sykdommen på.
Les >>>

Nyttige Facebook tips (Foreldrerollen) 03.11.2019
Facebook kan dele mer enn det du ønsker eller tror. Har du valgt rett publikum? Her er noen nyttige tips om hvordan kan bruke Facebook smartere.
Les >>>

Barns trivsel - voksnes ansvar (Foreldrerollen) 20.10.2019
Barn skal trives og lære å knytte vennskap - i barnehagen og utenfor. Som voksne må vi støtte og legge til rette for gode vennskap, et trygt miljø og forebygging av mobbing. Foreldre og ansatte i barnehagen har felles ansvar for barnas trivsel.
Les >>>

Blir du en god idrettsforelder? (Foreldrerollen) 27.09.2019
Engasjerte foreldre er positivt for barneidretten og for barna som deltar.  Her kan du lese gode råd for å stimulere mestring og idrettsglede, og skape et godt læringsmiljø for alle barna som deltar.
Les >>>

Sang og musikk i barnehagen. (Foreldrerollen) 23.09.2019
Sang og musikk er en viktig del av livet i barnehagen. Gjennom musikken kan barna kommunisere, leke, bygge relasjoner og øve opp språket sitt. Musikk i barnehagen brukes til å skape stemning og fellesskapsfølelse.
Les >>>

Personalet i barnehagen (#foreldreskolen) 01.09.2019
Hvem er de voksne som skal være sammen med barna våre hele dagen i barnehagen? I barnehagen jobber det mange yrkesgrupper, med ulik kompetanse og ulike oppgaver. Her finner du en oversikt.
Les >>>

Tid for lusesjekk! - Nasjonal kampanje (Helse) 25.08.2019
«Sjekk barna for lus!» Slike oppslag henger i mange barnehager på denne tida av året. Alle kan få lus. Det har ingen sammenheng med dårlig hygiene. Hvordan oppdager du om barnet har fått lus, og hvordan blir du kvitt det?
Les >>>

Tips for levering og henting i barnehagen (Foredrerollen) 13.08.2019
Det kan være tøft å komme i gang igjen etter høytider og ferier. Barna har kommet ut av hverdagsrutinene, og barnehagen er fremmed og uvant. Da er det viktig å ta seg litt ekstra tid å gjøre levering og henting til gode stunder.
Les >>>

Nytt til barnehagestart fra Udir 2019 (Aktuelt) 30.07.2019
Her finner du en oversikt over hva som er nytt til barnehagestart. Utdanningsdirektoratet oppdaterer artikkelen ut august.
Les >>>

Du er ditt barns viktigste forbilde! (Foredrerollen) 17.06.2019
I alt vi gjør er vi forbilder for barna våre. Ingen har større påvirkning på barna i oppveksten enn foreldrene. Ved å opptre inkluderende mot andre, leve et sunt og aktivt liv og stimulere barnets utvikling, gir du barnet de beste forutsetninger.
Les >>>

Ett barn - to språk (Ferdigheter) 10.06.2019
Å være tospråklig har mange fordeler. Voksne rundt tospråklige barn bør derfor se på dette som en ressurs, og støtte og oppmuntre deres flerspråklige utvikling. Språket vårt er bærer av identitet, kultur og fellesskap. Barn som vokser opp i en flerspråklig familie får gjerne et ekstra bevisst forhold til språk.
Les >>>

Riktig kledd om våren (Annet) 17.03.2019
Om våren kan det være iskaldt om morgenen når barna drar av sted til barnehagen. Men i løpet av dagen kan sola gjøre det varmt og godt. Pass på å velge klær til barnet som kan tilpasses den varierende temperaturen, og som tåler den våte vårløsningen.
Les >>>

Foreldresamtalen (Foreldreskolen) 09.03.2019
En god dialog mellom barnehagen og de foresatte er viktig for at barnet skal ha det bra i barnehagen. De fleste barnehager har minst to foreldresamtaler per år. Barnets utvikling og trivsel er tema på samtalene.
Les >>>

Nettbrett i barnehagen (Annet) 17.02.2019
Det blir stadig vanligere å bruke nettbrett som et pedagogisk verktøy i barnehagen. Her kan du lese litt om hva nettbrettene brukes til, og hvorfor de kan være et verdifullt tilskudd i barnehagen.
Les >>>

Matematikkglede (Ferdigheter) 10.02.2019
Matematikk er en naturlig del av barnehagebarnas hverdag. Den finnes i lek, i spill og pusling, i språk og musikk. Barna teller og sorterer, måler og deler. Du kan hjelpe barna til å finne glede i matematikk, og legge et godt grunnlag for læring.
Les >>>

Slutte med smokk (Annet) 20.01.2019
Det er mange fordeler med bruk av smokk når barna er små. Når de blir litt større, kan smokkbruk stå i veien for språkutviklingen og ha konsekvenser for tannstillingen. Da er det på tide å slutte.
Les >>>

Fra liten til stor avdeling (Annet) 11.01.2019
Når både små og store har vent seg til den trygge tilværelsen på småbarnsavdelingen, kommer en ny utfordring – overgang til stor avdeling. Hvordan kan vi hjelpe barna med en trygg overgang?
Les >>>

Det er viktig med en god start på dagen (Hjemme) 06.01.2019
Morgenen hos småbarnsfamilier er gjerne hektiske. Mye skal gjøres før alle er klare til å komme seg ut døra i tide. Likevel vil vi gjerne at morgenstunden skal gi barna en god følelse å ta med seg ut i dagen. Hva kan vi gjøre for at morgenen skal gli litt lettere?
Les >>>

Jobb med selvtilliten (Helse) 18.11.2018
Å legge til rette for at ditt barn utvikler en god selvfølelse og selvtillit er ansett som svært viktig. For at barn og unge skal håndtere utfordringer som møter dem må vi hjelpe dem til å bli trygge og glade barn.
Les >>>

De viktige kulturopplevelsene (Ferdigheter) 11.11.2018
Kulturopplevelser for barn er ikke bare viktig. Det er også en rettighet nedfelt i barnekonvensjonen. Forstå hvordan barnehagen bidrar til dette!
Les >>>

Litt ekstra hjelp? (Annet) 14.10.2018
Noen barn har behov for ekstra hjelp for å utvikle seg og sine ferdigheter. Litt ekstra omsorg, støtte og gode tiltak i barnehagen kan gjøre hverdagen bedre. Alle barn skal kunne delta i barnehagen på sine egne premisser.
Les >>>

Utestengt fra leken (Annet) 23.09.2018
Det små barn frykter aller mest er å bli utestengt fra leken. Selv om barnehagen har regler for å unngå dette så er dette noe som dessverre skjer. Hvem utestenger og hvem utestenges? Hva kan vi gjøre?
Les >>>

HÃ¥ndtering av legemidler (Helse) 16.09.2018
Noen barn har behov for å ta medisiner i løpet av den tiden de er i barnehagen. Det finnes nasjonale retningslinjer som sier noe om hvordan dette skal håndteres.
Les >>>

Hva er FAU og SU? (#foreldreskolen) 02.09.2018
Hjemmet og barnehagen er de to store «verdenene» i barnas liv. Det er avgjørende at foreldrene og de voksne i barnehagen samarbeider godt om barna. FAU og SU skal sikre at dette samarbeidet blir ivaretatt på en god måte.
Les >>>

Tilbake til hverdagen (Foreldrerollen) 14.08.2018
Late sommerdager er over, og barnehagehverdagen er i gang igjen. Men mange erfarer at det tar tid å omstille både liten og stor etter feriens uvante sove- og spisemønster. Med tålmodighet og gode rutiner kommer barna etter hvert inn i hverdagsrytmen igjen.
Les >>>

IKT i barnehagen. (Ferdigheter) 06.05.2018
Barn liker å utforske og finne ut hvordan ting fungerer. Ved å skape, leke og lære med teknologi, får barna bruke sin nysgjerrighet og kreativitet. Teknologi preger samfunnet vårt, og kan være med på å berike barnehagehverdagen.
Les >>>

Den viktige høytlesningen (Ferdigheter) 22.04.2018
Å lese høyt for barna er en kvalitetsstund i hverdagen, med nærhet, ro og fine leseopplevelser. Høytlesing styrker barnas språk, legger grunnlaget for gode lese- og skriveferdigheter og skaper leseglede.
Les >>>

Hva er autisme? (Helse) 02.04.2018
Vansker med å forstå andre mennesker og delta i gjensidig sosialt samspill med andre er de mest framtredende trekkene blant de som har autisme. De første symptomene dukker gjerne opp tidlig i livet.
Les >>>

Barnas beste turmat (Annet) 23.02.2018
Lei av pølser og pinnebrød på søndagsturen? På tur i skog og mark får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi. Mette barn er turglade barn!
Les >>>

Hvem er de voksne i barnehagen? (Annet) 11.02.2018
Hva gjør en ped.leder? Hva slags bakgrunn har en assistent? Hvem er den øverste lederen i barnehagen? For foreldrene kan det bli mange voksne å forholde seg til i barnehagen. Her får du en oversikt.
Les >>>

Små grep - stor forskjell (Helse) 14.01.2018
Næringsrik og variert mat er viktig for barns helse og trivsel. Et sunt kosthold legger grunnlaget for en god barnehagehverdag. Gode kostholdsvaner tar barna med seg gjennom livet. Derfor er det viktig med en bra start!
Les >>>

Sikring av barn i bil (Helse) 01.01.2018
Sitter barnet usikret eller feilsikret i bilen, kan det oppstå alvorlig skade. Det gjelder også på korte turer og i lave hastigheter. Hvordan skal du sikre ditt barn best mulig? Hva sier lovverket?
Les >>>

Språklek (Ferdigheter) 05.11.2017
Språket vårt er nøkkelen til å komme i kontakt med andre. Det er avgjørende for lek, vennskap, samarbeid og læring. Gjennom å leke med språket, bade barnet i ord og være et godt eksempel, kan du stimulere barnets språkbevissthet.
Les >>>

Bursdagsråd (Annet) 15.10.2017
Bursdagen er en stor begivenhet i barnets liv. Til 3-årsdagen er det vanlig å begynne med barnebursdager for barnets små venner. Her finner du tips, råd og gode kjøreregler til barnebursdagen.​​​​​​​
Les >>>

Derfor bør du bry deg (Foreldrerollen) 03.09.2017
Et godt samarbeid mellom barnehagen og hjemmet er viktig for den pedagogiske kvaliteten i barnehagen. Både foreldre og barnehagepersonalet bør ta samarbeid hjem-barnehage på alvor.
Les >>>

Den nye rammeplanen (Annet) 25.07.2017
Rammeplanen er barnehagenes «grunnlov». En forskrift til barnehageloven som beskriver mer detaljert hva barnehagen skal inneholde og hvilket ansvar personalet har.
Les >>>

Vennskap mot mobbing (Annet) 01.05.2017
Vennskap er et av de mest effektive forebyggende tiltakene mot mobbing. Barn helt ned i ett-toårsalderen kan knytte nære vennskap med andre barn. Foreldre kan fremme vennskap for barna, og ha øynene åpne for andre barn som trenger venner.
Les >>>

123 – lek med tall (Ferdigheter) 17.04.2017
– Hvor gammel er du, da? – En hel hånd! Tall og mengder omgir oss hele tiden. Vi kan oppdage og utforske tallene sammen med barna, gjennom lek. Barna har det gøy samtidig som de utvikler tallforståelse.
Les >>>

Små barn – store spørsmål (Foreldrerollen) 26.03.2017
Synes du det er vanskelig å snakke med barna om de store spørsmålene? Tanker om liv og død, sykdom og kriser opptar mange barn. Her får du noen tips til hvordan du kan håndtere barnas tunge tanker.
Les >>>

Barnehagens sju fagområder (Annet) 16.02.2017
I rammeplanen står det om sju fagområder som er sentrale i læringsmiljøet i barnehagen. Hvilke fagområder er dette, og hva innebærer de? I slutten av 2017 kommer det ny revidert plan. Hva er nytt?
Les >>>

Den viktige samlingsstunden (Hverdagen) 05.02.2017
I norske barnehager er det lang tradisjon for en felles samlingsstund. Da samles barna i gruppa til et opplegg med sang, fortellinger, lek og dialog. Samlingsstunden handler om fellesskap, tilhørighet og å dele opplevelser.
Les >>>

Bruk biblioteket! (Ferdigheter) 15.01.2017
Vinteren er også innetid. Ta en tur innom biblioteket. Titt i hyllene, lån bøker, lydbøker, tegneserier og filmer, og gjør deg kjent med aktiviteter og tilbud hos ditt lokale bibliotek. ​​​​​​​
Les >>>

Søsken - rivaler og bestevenner (Annet) 27.11.2016
Søsken er våre første venner. Å vokse opp med søsken kan være en kilde til glede, frustrasjon, kjærlighet, sjalusi og konflikthåndtering. Hvordan kan foreldre legge til rette for at søskenforholdet skal utvikle seg positivt?
Les >>>

Klestips (Annet) 01.10.2016
Barnehagebarn er ute mange timer hver dag. Da må de ha klær som holder dem tørre og passe varme. Barn er ulike, så du må prøve deg fram for å finne ut hvor mye klær ditt barn trenger. Spør gjerne barnehagen om råd.
Les >>>

Null mobbing i barnehagen! (#foreldreskolen) 21.08.2016
Målet er null mobbing. Utdanningsdirektoratet har etablert et nettsted der dette adresseres. Foreldre og voksne er svært viktige. Det er vi som må ta ansvar.
Les >>>

Nytt til barnehagestart 2016 (Aktuelt) 12.07.2016
Her finner du en oversikt over hva som er nytt til barnehagestart 2016. Utdanningsdirektoratet oppdaterer saken når det kommer noe nytt.
Les >>>

Sommer, alkohol og barn. (Foredrerollen) 12.06.2016
Sommeren er tid for lange, late ettermiddager i sola, hjemme eller på ferie. Over halvparten av oss drikker hver feriedag med barn til stede. Av og til blir det mer alkohol enn det burde. Det oppleves utrygt for barna. Hvor mange glass tåler barna at du drikker?
Les >>>

Sykdom og smitte (Helse) 08.05.2016
Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Dette gjelder spesielt de yngste barna. Sykdom er slitsomt både for barn og foreldre. Hva kan du gjøre for å redusere risikoen for sykdom og smitte?
Les >>>

Barnevernet (Foreldrerollen) 10.04.2016
Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det til, skal barnevernet hjelpe til.
Les >>>

Alkohol + barn = usant (Foreldrerollen) 13.03.2016
Vi er imot å drikke foran barna, men gjør det likevel. Det kan fort bli mer alkohol enn det burde. Barna er mest sensitive i førskolealderen.
Les >>>

Egentid med foreldre (Foreldrerollen) 13.03.2016
Med egentid mener vi at barnet er alene sammen med én eller begge foreldrene. Det er viktig å prioriter egentid med barnet.
Les >>>

Kriseberedskap (Annet) 07.02.2016
Barnehagene i Norge skal være trygge. Da er det viktig at det finnes god beredskap og grundige planer for hva som skal gjøres om krisen rammer. Det er umulig å forberede seg på alt som kan skje, men planer, rutiner og øvelser gjør barnehagen bedre rustet til å håndtere krisesituasjon.
Les >>>

Read articles on parenting. 80 languages (Foreldrerollen) 28.01.2016
This service gives you an important article every week. The articles are aimed at parents with children in kindergarten. LEARN HOW.
Les >>>

Hva er en flyktningguide (Annet) 10.01.2016
Ny kultur, nytt språk og nye utfordringer - dette er hverdagen for flyktninger som blir bosatt i Norge. En flyktningguide kan gjøre overgangen lettere. Du kan gjøre en stor forskjell!
Les >>>

En ekstra rundt bordet (Annet) 13.12.2015
I julen er fokuset på fellesskap og samvær ekstra tydelig. Det forsterker følelsen av å falle utenfor hos de barna som har det vanskelig hjemme. Ved å inkludere barn du ser har det vanskelig i din families aktiviteter, kan du gjøre en enorm forskjell!
Les >>>

Aktivitetstips (Foreldrerollen) 06.12.2015
Snart er det ferie for store og små. Hva skal vi fylle ferien med? Den største gaven du kan gi barna er å være der for dem. Gjøre noe sammen med dem.
Les >>>

Bra mat (Helse) 01.11.2015
Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barns kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen har barnehagen stor innflytelse på barnas matvaner, kosthold og helse.
Les >>>

Realfag i barnehagen (Ferdigheter) 11.10.2015
Realfag er en særnorsk betegnelse på eksakte vitenskaper, slik som naturvitenskap og matematikk. Hvordan jobbes det med dette i barnehagen?
Les >>>

Bildebøker (Læring) 20.09.2015
Rammeplanen for barnehagen vektlegger at barna skal møte symboler som bokstaver og tall i daglige sammenhenger. Hvordan kan bildebøker stimulere til språklig bevissthet og leselyst?
Les >>>

De minst i barnehagen (Annet) 30.08.2015
Forskning viser at små barn kan oppleve vedvarende stress av å gå i barnehage. Derfor er det viktig at vi bruker den kunnskapen vi har og gjør barnehagehverdagen trygg for de aller minste.
Les >>>

Trygg tilvenning (Omsorg) 03.08.2015
Det er klart for første dag i barnehagen. En ny hverdag skal starte for barnet og foreldrene. I denne første fasen handler alt om trygghet. Trygghet for smÃ¥ â?? og store.
Les >>>

Framtidens barnehage (Annet) 24.05.2015
Stadig flere er opptatt av innholdet i barnehagen. Både de som jobber i barnehagen og de som benytter seg av den ønsker en barnehage som holder høy kvalitet. Hvordan skal den gode barnehage være i årene som kommer?
Les >>>

Planleggingsdager (Annet) 26.04.2015
De aller fleste barnehager har stengt noen dager i året som de ansatte bruker til planlegging og utviklingsarbeid. Hva skjer på disse planleggingsdagene? Hvordan kan denne planleggingen bidra til en bedre barnehage?
Les >>>

Kunst og kultur i barnehagen (Ferdigheter) 06.04.2015
Barnehagen skal gi barn mulighet til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg estetisk. Slik får barna utvikle sin kreativitet og fantasi, og styrke sin kulturelle identitet. Kulturopplevelser bidrar også til samhørighet i barnehagen.
Les >>>

Bruk biblioteket! (Ferdigheter) 22.03.2015
Påsken står snart for døren. Ta en tur innom biblioteket før dere drar på fjellet eller har rolige påskedager hjemme. Titt i hyllene, lån bøker og filmer, og gjør dere kjent med aktiviteter og tilbud hos deres lokale bibliotek.
Les >>>

TRAS - språkutvikling (Ferdigheter) 15.02.2015
TRAS er et verktøy for å observere språkutviklingen hos barnet. TRAS brukes i 90 % av landets barnehager. Her kan du lese litt om hvordan og hvorfor barnehagene bruker TRAS for å holde et øye med språkutviklingen til ditt barn.
Les >>>

Fra liten til stor avdeling (Annet) 11.01.2015
NÃ¥r bÃ¥de smÃ¥ og store har vent seg til den trygge tilværelsen pÃ¥ smÃ¥barnsavdelingen, kommer en ny utfordring â?? overgang til stor avdeling. Hvordan kan vi hjelpe barna med en trygg overgang?
Les >>>

Ut på tur i julen! (Fritid) 14.12.2014
I julen blir det ofte mange innedager. Familieselskap, besøk og lange middager kan være en prøvelse for små kropper fulle av energi. Da er det godt å komme seg ut på tur, både for store og små.
Les >>>

NÃ¥r ulykker skjer i barnehagen (Annet) 02.11.2014
Heldigvis er det veldig sjelden det skjer alvorlige ulykker i norske barnehager. Hva gjøres i barnehagen for å minimere risikoen for skader, og hvor ofte skjer det egentlig ulykker?
Les >>>

Foreldre på Facebook (Foreldrerollen) 26.10.2014
Mange barn legges ut på Facebook allerede dagen de fødes. I dag er det vanlig å vokse opp på nett, men det er viktig at foreldre er bevisst på å ikke utlevere barna for mye. Barna skal ikke betale prisen for dine «likes».
Les >>>

Bøker for de minste (Ferdigheter) 28.09.2014
� lese for de minste barna, er en god aktivitet i hverdagen. Sammen kan dere dele opplevelser, leke med språk og lyder, se på bilder og finne nærhet og ro. Her kan du finne tips til hva slags bøker som egner seg for de minste barna.
Les >>>

Møter med mening (Foredrerollen) 21.04.2014
Aktive foreldre bidrar til at foreldremøtene i barnehagen blir møter med mening. De gode foreldremøtene er preget av dialog mellom foreldre og barnehagen. Møt opp, still spørsmål og engasjer deg!
Les >>>

Klare anbefalinger fra Helsedirektoratet (Helse) 06.03.2014
For første gang er det gitt egne råd om stillesitting i nye norske anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet fra Helsedirektoratet.
Les >>>

Du er viktigere enn du tror (Foredrerollen) 15.12.2013
�g for andre sine barn. Barn som strever i kvardagen opplever ofte at ingen bryr seg, at ingen ser. Sanninga er at nokon ser, men dei er redde for å blande seg, eller veit ikkje korleis dei bør gå fram for å hjelpe.
Les >>>

Jul i barnehagen â?? religion eller tradisjon? (Aktuelt) 08.12.2013
Barnehagen har en viktig rolle som bærer av norske juletradisjoner. Markeringen skal være inkluderende. Barna skal ikke bli utfordret til å ta standpunkt til religiøse oppfatninger eller retninger. Hvordan markeres julehøytiden i barnehagen?
Les >>>

Sjiraffspråket (Foredrerollen) 01.12.2013
Når konfliktnivået er høyt og frustrasjonen stor, er det vanskelig å holde kommunikasjonen med barna konstruktiv. Sjiraffspråkets grunntanker kan hjelpe til med å gjenopprette den gode kontakten.
Les >>>

Rammeplanen på tre minutter (Annet) 10.11.2013
Rammeplan for barnehagen gir forpliktende retningslinjer for innhold, verdigrunnlag og gjennomføring av barnehagens oppgaver. Alle barnehager baserer sin drift på rammeplanen. Her får du en kjapp oversikt over rammeplanens innhold.
Les >>>