Foreldrepulsen® barnehage - Arkiv

Sorter etter dato eller kategoriBitt, stikk og forgiftninger (Annet) 12.06.2020
Insektstikk er svært sjelden alvorlig, men kan være plagsomt for store og små. Her kan du lese om de vanligste insektplagene, og hvordan du kan forebygge stikk.
Les >>>

Snart skoleklar! (Snart skoleklar!) 10.06.2020
En ny epoke i livet skal snart begynne. Fra å være eldst i barnehagen, skal fem- og seksåringene orientere seg i en helt ny hverdag på skolen. Både barn og voksne er fulle av spent forventning og blandede følelser om hvordan livet som skolebarn skal bli.
Les >>>

Farvel til barnehagen (Annet) 30.05.2020
Barnehageslutt og skolestart er en stor begivenhet i barnas liv. For mange er det forventning og glede som gjelder, men for de fleste er det også involvert en viss grad av vemod og uro for det ukjente. Barnehagen har vært en stor del av barnas og foreldrenes liv i mange år, og nå starter en ny fase.
Les >>>

Barnas solvettregler! (Helse) 20.05.2020
Det er deilig når sola titter fram etter en lang vinter. Husk bare på at små barn trenger god solbeskyttelse. Det beskytter mot hudkreft, solskader og forbrenninger. Solkrem, solhatt og dekkende klær gir god beskyttelse.
Les >>>

Dugnaden fortsetter - Spittestopp! (Helse) 12.05.2020
Myndigheten opfordrer alle til å laste ned smittestopp-appen. Appen skal være det neste våpenet i kampen mot pandemien. Appen skal gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet, og på sikt skal brukerne få et varsel om de har vært i nærkontakt med koronasmittede. Les mer om appen her.
Les >>>

Anskaffe kjæledyr? (Annet) 30.04.2020
Mange barn ønsker seg et kjæledyr. Tenk deg nøye om før du gir etter for barnas ønsker. Det er mye å ta stilling til før du sier ja. Det finnes også et lovverk som regulerer dette.
Les >>>

Bruk barnevernet! (Foreldrerollen) 15.04.2020
Mange barn i Norge vokser opp under forhold som er bekymringsverdige. Barnevernet skal beskytte barn mot omsorgssvikt. Vi har alle et ansvar for å fortelle barnevernet om barn vi er bekymret for, slik at de kan hjelpe.
Les >>>

Barnas beste turmat (Foreldrerollen) 23.03.2020
Lei av pølser og pinnebrød på søndagsturen? På tur i skog og mark får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi. Mette barn er turglade barn!
Les >>>

Koronaviruset - spørsmål og svar (Helse) 04.03.2020
Nyhetsbildet preges av koronaviruset. Mellom folk går det rykter og det oppstår historier. Det kan være nokså skremmende. Her er noen fakta om virus og smitte og noen råd om hvordan du bør snakke om temaet med barn og ungdom.
Les >>>

Barnet mitt lyver! (Oppvekst) 01.03.2020
De aller fleste barn – og voksne – lyver i blant. Hva er det som ligger bak den lille fantasihistorien eller nektingen? Og hvordan kan vi voksne møte løgnen på en god måte?
Les >>>

Mobbing i barnehagen (Annet) 16.02.2020
Mobbing finnes også i barnehagen. Det kan være vanskelig å oppdage, så vi må være bevisst på hva mobbing er og hva som kjennetegner mobbing i barnehagen. Som voksne har vi alle et ansvar for å forebygge og gripe inn når noen plager andre.
Les >>>

Mamma og Pappa på Facebook (Foreldrerollen) 07.02.2020
Mange barn legges ut på Facebook allerede dagen de fødes. I dag er det vanlig å vokse opp på nett, men det er viktig at foreldre er bevisst på å ikke utlevere barna for mye. Barna skal ikke betale prisen for dine «likes».
Les >>>

Pollenallergi (Helse) 01.02.2020
Det finnes mange typer allergier og ulike overfølsomhetsreaksjoner. Pollenallergi (høysnue) er den vanligste formen for allergi og gir symptomer spesielt om våren og sommeren.
Les >>>

Garderobevettregler (Rutiner) 26.01.2020
Garderoben er barnas første møte med barnehagen hver morgen. Gode rutiner her kan støtte barna i en sårbar overgangssituasjon. Hvordan bør foreldre opptre i garderoben?
Les >>>

Sikring av barn i bil (Sikkerhet) 17.01.2020
Sitter barnet usikret eller feilsikret i bilen, kan det oppstå alvorlig skade. Det gjelder også på korte turer og i lave hastigheter. Hvordan skal du sikre ditt barn best mulig? Hva sier lovverket?
Les >>>

Snakk om krig og katastrofer (Foreldrerollen) 10.01.2020
Det er så godt som umulig å ikke bli eksponert for dramatiske bilder og historier fra verden. Hva tenker barn? Det beste du som far eller mor kan gjøre, er å snakke om det.
Les >>>

Søvnvaner (Helse) 03.01.2020
Både barn og voksne trenger nok søvn for å ha en god hverdag. Søvn er viktig for barnets trivsel og utvikling, men ofte kan legging og nattero by på utfordringer. Her finner du noen tips.
Les >>>

Hvor mange glass? (Foreldrerollen) 15.12.2019
Mange barn gruer seg til julen på grunn av foreldrenes alkoholforbruk. Det oppleves utrygt når mor eller far forandrer seg når de drikker.
Les >>>

Julegavetips (Annet) 06.12.2019
De har jo alt i dag. Det finnes så mye skrot. Finnes det noe alternativer? Hva skal man finne på?
Les >>>

Snakke om seksualitet (Foreldrerollen) 01.12.2019
Mange tenker kanskje at seksualiteten "setter inn" rundt puberteten. Fra barnet ligger i mors mage er mennesket seksuelt. Det er viktig barn får et naturlig forhold til kropp og seksualitet.
Les >>>

Hvem spør jeg om barnehagesaker? (Annet) 24.11.2019
Lurer du på noe om sikkerhet, foreldrebetaling eller pedagogisk innhold i barnehagen? Her finner du en oversikt over hvem du kan snakke med om du trenger hjelp i barnehagesaker.
Les >>>

Jeg strekker ikke til … (Foreldrerollen) 15.11.2019
Det å være en god forelder er viktig for de fleste av oss. Mange opplever et press både fra seg selv og andre om å gjøre «de riktige tingene», og det kan fort føre til en følelse av å ikke strekke til.
Les >>>

Om diabetes (Helse) 08.11.2019
14.november er Verdens diabetesdag. Hvert år får over 300 barn i Norge diabetes. De fleste nye tilfeller oppstår hos barn i skolealder. Diabetes er en tøff diagnose å få, men de fleste finner gode måter å leve med sykdommen på.
Les >>>

Nyttige Facebook tips (Foreldrerollen) 03.11.2019
Facebook kan dele mer enn det du ønsker eller tror. Har du valgt rett publikum? Her er noen nyttige tips om hvordan kan bruke Facebook smartere.
Les >>>

Om grensesetting (Foreldrerollen) 27.10.2019
Grensesetting i oppdragelsen er nødvendig for å gi barna trygghet og forutsigbarhet. Som foreldre skal vi veilede barna våre inn i samfunnet, korrigere og stille krav når det trengs. Samtidig skal vi vise ubetinget kjærlighet og omsorg.
Les >>>

Barns trivsel - voksnes ansvar (Foreldrerollen) 20.10.2019
Barn skal trives og lære å knytte vennskap - i barnehagen og utenfor. Som voksne må vi støtte og legge til rette for gode vennskap, et trygt miljø og forebygging av mobbing. Foreldre og ansatte i barnehagen har felles ansvar for barnas trivsel.
Les >>>

De vanlige barnesykdommene (Helse) 13.10.2019
Så snart barnet beveger seg ut i verden er det bare å stålsette seg for sykdommer. Et umodent immunforsvar må takle infeksjoner og barnesykdommer.
Les >>>

Blir du en god idrettsforelder? (Foreldrerollen) 27.09.2019
Engasjerte foreldre er positivt for barneidretten og for barna som deltar.  Her kan du lese gode råd for å stimulere mestring og idrettsglede, og skape et godt læringsmiljø for alle barna som deltar.
Les >>>

Sang og musikk i barnehagen. (Foreldrerollen) 23.09.2019
Sang og musikk er en viktig del av livet i barnehagen. Gjennom musikken kan barna kommunisere, leke, bygge relasjoner og øve opp språket sitt. Musikk i barnehagen brukes til å skape stemning og fellesskapsfølelse.
Les >>>

Hvorfor foreldremøte? (#foreldreskolen) 15.09.2019
Aktive foreldre bidrar til at foreldremøtene i barnehagen blir møter med mening. De gode foreldremøtene er preget av dialog mellom foreldre og barnehagen. Møt opp, still spørsmål og engasjer deg!
Les >>>

Psykologisk førstehjelp (Helse) 08.09.2019
Som foreldre kan vi ikke skåne barna for alle vonde situasjoner. Men vi kan bistå dem i å håndtere de tunge tankene. Her finner du noen tips til hvordan du kan hjelpe barna med å bli mer følelsesmessig robuste.
Les >>>

Personalet i barnehagen (#foreldreskolen) 01.09.2019
Hvem er de voksne som skal være sammen med barna våre hele dagen i barnehagen? I barnehagen jobber det mange yrkesgrupper, med ulik kompetanse og ulike oppgaver. Her finner du en oversikt.
Les >>>

Tid for lusesjekk! - Nasjonal kampanje (Helse) 25.08.2019
«Sjekk barna for lus!» Slike oppslag henger i mange barnehager på denne tida av året. Alle kan få lus. Det har ingen sammenheng med dårlig hygiene. Hvordan oppdager du om barnet har fått lus, og hvordan blir du kvitt det?
Les >>>

Tips for levering og henting i barnehagen (Foredrerollen) 13.08.2019
Det kan være tøft å komme i gang igjen etter høytider og ferier. Barna har kommet ut av hverdagsrutinene, og barnehagen er fremmed og uvant. Da er det viktig å ta seg litt ekstra tid å gjøre levering og henting til gode stunder.
Les >>>

Oppstart og tilvenning (#foreldreskolen) 01.08.2019
Det er klart for første dag i barnehagen. En ny hverdag skal starte for barnet og foreldrene. I denne første fasen handler alt om trygghet. Trygghet for små og store.
Les >>>

Nytt til barnehagestart fra Udir 2019 (Aktuelt) 30.07.2019
Her finner du en oversikt over hva som er nytt til barnehagestart. Utdanningsdirektoratet oppdaterer artikkelen ut august.
Les >>>

Du er ditt barns viktigste forbilde! (Foredrerollen) 17.06.2019
I alt vi gjør er vi forbilder for barna våre. Ingen har større påvirkning på barna i oppveksten enn foreldrene. Ved å opptre inkluderende mot andre, leve et sunt og aktivt liv og stimulere barnets utvikling, gir du barnet de beste forutsetninger.
Les >>>

Ett barn - to språk (Ferdigheter) 10.06.2019
Å være tospråklig har mange fordeler. Voksne rundt tospråklige barn bør derfor se på dette som en ressurs, og støtte og oppmuntre deres flerspråklige utvikling. Språket vårt er bærer av identitet, kultur og fellesskap. Barn som vokser opp i en flerspråklig familie får gjerne et ekstra bevisst forhold til språk.
Les >>>

Badetur (Annet) 01.06.2019
Når sommeren nærmer seg, er det mange barnehager som legger turen til en strand eller et vann i nærheten. Turer til vann som gjennomføres på en trygg og forsvarlig måte, kan åpne for mange spennende opplevelser for barna.
Les >>>

Når du mistenker at et barn blir utsatt for vold (Annet) 19.05.2019
Mange barn i Norge lever med vold. For å hjelpe disse barna, må vi være på vakt, vite hva vi skal se etter, og våge å ta grep om vi har en mistanke. De voldsutsatte barna fortjener at noen bryr seg.
Les >>>

Hvorfor feirer vi påske i Norge? (Annet) 12.04.2019
Den kristne påsken er sammen med julen den mest sentrale av de kristne høytidene. Her kan du lære nyttige og unyttige om kristendommens historie i Norge og om påsken.
Les >>>

Ensomme barn (Oppvekst) 05.04.2019
Allerede i barnehagealder opplever noen barn ensomhet. Å bli holdt utenfor det sosiale fellesskapet gjør vondt, og kan gjøre det vanskelig for barnet på sikt. Hva er det viktig å være obs på?
Les >>>

Riktig kledd om våren (Annet) 17.03.2019
Om våren kan det være iskaldt om morgenen når barna drar av sted til barnehagen. Men i løpet av dagen kan sola gjøre det varmt og godt. Pass på å velge klær til barnet som kan tilpasses den varierende temperaturen, og som tåler den våte vårløsningen.
Les >>>

Foreldresamtalen (Foreldreskolen) 09.03.2019
En god dialog mellom barnehagen og de foresatte er viktig for at barnet skal ha det bra i barnehagen. De fleste barnehager har minst to foreldresamtaler per år. Barnets utvikling og trivsel er tema på samtalene.
Les >>>

Lekens betydning (Ferdigheter) 01.03.2019
Leken er en viktig del av barnas liv. Gjennom lek utvikler de sosiale og fysiske ferdigheter, og opparbeider seg mestringsfølelse og selvtillit. Leken er også grunnlag for barnas vennskap med hverandre.
Les >>>

Nettbrett i barnehagen (Annet) 17.02.2019
Det blir stadig vanligere å bruke nettbrett som et pedagogisk verktøy i barnehagen. Her kan du lese litt om hva nettbrettene brukes til, og hvorfor de kan være et verdifullt tilskudd i barnehagen.
Les >>>

Matematikkglede (Ferdigheter) 10.02.2019
Matematikk er en naturlig del av barnehagebarnas hverdag. Den finnes i lek, i spill og pusling, i språk og musikk. Barna teller og sorterer, måler og deler. Du kan hjelpe barna til å finne glede i matematikk, og legge et godt grunnlag for læring.
Les >>>

«Han liker rosa!» -kjønnsroller (Annet) 03.02.2019
Gutten din peker seg ut de rosa støvlene i butikken. Kjøper du dem? Hvorfor kvier mange seg? Kjønnsrollene i samfunnet er tydelige allerede i barnehagen. Hvordan påvirker dette oppveksten og mulighetene til barna våre?
Les >>>

Å flytte med barn (Foreldrerollen) 27.01.2019
Det kan være både skummelt og spennende å forlate det kjente for et nytt bosted. For små barn går det ofte greit å flytte, men det er lurt å forberede barna og være åpen for sorg og savn. Her får du noen tips til hvordan dere kan håndtere flyttingen.
Les >>>

Slutte med smokk (Annet) 20.01.2019
Det er mange fordeler med bruk av smokk når barna er små. Når de blir litt større, kan smokkbruk stå i veien for språkutviklingen og ha konsekvenser for tannstillingen. Da er det på tide å slutte.
Les >>>

Fra liten til stor avdeling (Annet) 11.01.2019
Når både små og store har vent seg til den trygge tilværelsen på småbarnsavdelingen, kommer en ny utfordring – overgang til stor avdeling. Hvordan kan vi hjelpe barna med en trygg overgang?
Les >>>

Det er viktig med en god start på dagen (Hjemme) 06.01.2019
Morgenen hos småbarnsfamilier er gjerne hektiske. Mye skal gjøres før alle er klare til å komme seg ut døra i tide. Likevel vil vi gjerne at morgenstunden skal gi barna en god følelse å ta med seg ut i dagen. Hva kan vi gjøre for at morgenen skal gli litt lettere?
Les >>>

Er du den ene? (Foreldrerollen) 16.12.2018
Voksne har to gode hender å holde i. Barn som strever i hverdagen opplever ofte at ingen bryr seg, at ingen ser. Sannheten er at noen ser, men de er redde for å blande seg, eller vet ikke hvordan de bør gå fram for å hjelpe.
Les >>>

Kresne barn (Foreldrerollen) 09.12.2018
Det kan være både frustrerende og fortvilende når barnet kniper igjen munnen og vender seg bort fra maten. Kresenhet blant barn er svært vanlig. Men med litt utholdenhet og noen lure tips, kan de fleste komme gjennom småbarnsårene uten å gå i «pølsefella».
Les >>>

Brannøvelse i hjemme redder liv (Annet) 01.12.2018
De fleste dødsbranner skjer i hjemmet. Ved å øve på hva man skal gjøre om en brann oppstår, blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre. Det kan redde liv! HUSK. Test og bytt batteri på røykvarsleren 1. desember.
Les >>>

Kostholdsjungelen (Helse) 25.11.2018
Det florerer av kostholdsråd i alle kanaler. Som forelder vil man det beste for barnet sitt, og i blant kan det være vanskelig å vite hva man skal følge. Her finner du kvalitetssikrede anbefalinger fra norske helsemyndigheter.
Les >>>

Jobb med selvtilliten (Helse) 18.11.2018
Å legge til rette for at ditt barn utvikler en god selvfølelse og selvtillit er ansett som svært viktig. For at barn og unge skal håndtere utfordringer som møter dem må vi hjelpe dem til å bli trygge og glade barn.
Les >>>

De viktige kulturopplevelsene (Ferdigheter) 11.11.2018
Kulturopplevelser for barn er ikke bare viktig. Det er også en rettighet nedfelt i barnekonvensjonen. Forstå hvordan barnehagen bidrar til dette!
Les >>>

Barn og skjermbruk (Annet) 04.11.2018
Norske barn har tilgang til mange medier på skjerm. Summen av tidsbruk på smarttelefon, nettbrett, TV og PC kan bli ganske massiv. Mye av bruken er positiv og berikende for barnet, men av ulike årsaker kan det være lurt at tidsbruken begrenses.
Les >>>

Angst hos barn (Helse) 21.10.2018
Angst og redsel er følelser som er kjent for alle. Det er naturens måte å få oss til å mobilisere ekstra. For noen blir angsten en utfordring som styrer livsutfoldelse og reduserer livskvalitet.
Les >>>

Litt ekstra hjelp? (Annet) 14.10.2018
Noen barn har behov for ekstra hjelp for å utvikle seg og sine ferdigheter. Litt ekstra omsorg, støtte og gode tiltak i barnehagen kan gjøre hverdagen bedre. Alle barn skal kunne delta i barnehagen på sine egne premisser.
Les >>>

Utestengt fra leken (Annet) 23.09.2018
Det små barn frykter aller mest er å bli utestengt fra leken. Selv om barnehagen har regler for å unngå dette så er dette noe som dessverre skjer. Hvem utestenger og hvem utestenges? Hva kan vi gjøre?
Les >>>

Håndtering av legemidler (Helse) 16.09.2018
Noen barn har behov for å ta medisiner i løpet av den tiden de er i barnehagen. Det finnes nasjonale retningslinjer som sier noe om hvordan dette skal håndteres.
Les >>>

Hva er FAU og SU? (#foreldreskolen) 02.09.2018
Hjemmet og barnehagen er de to store «verdenene» i barnas liv. Det er avgjørende at foreldrene og de voksne i barnehagen samarbeider godt om barna. FAU og SU skal sikre at dette samarbeidet blir ivaretatt på en god måte.
Les >>>

Tilvenning på 1-2-3? (Foreldrerollen) 23.08.2018
Barnehagelivet står for døren og både små og store skal venne seg til en ny hverdag. Det er spennende, gøy og kanskje litt skummelt. Foreldrene og barnehagen kan hjelpe barnet med å bli kjent ved å være rause med tid og trygghet.
Les >>>

Tilbake til hverdagen (Foreldrerollen) 14.08.2018
Late sommerdager er over, og barnehagehverdagen er i gang igjen. Men mange erfarer at det tar tid å omstille både liten og stor etter feriens uvante sove- og spisemønster. Med tålmodighet og gode rutiner kommer barna etter hvert inn i hverdagsrytmen igjen.
Les >>>

Hva er FUB? (Annet) 17.06.2018
FUB står for Foreldreutvalget for barnehager. Det er en nasjonal organisasjon som jobber for å styrke foreldrenes engasjement og innflytelse i barnehagen. FUB gir informasjon og veiledning til foreldre, barnehager og myndigheter. De samarbeider tett med foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Les >>>

Sjenerte barn (Annet) 10.06.2018
Små barn er ofte tilbaketrukne i nye situasjoner. Hos noen barn stikker dette dypere enn hos andre. Sjenerte barn trenger hjelp av voksne for å ta kontakt med andre. Støtte og hjelp i tidlige barneår kan være avgjørende når de sjenerte barna blir eldre.
Les >>>

IKT i barnehagen. (Ferdigheter) 06.05.2018
Barn liker å utforske og finne ut hvordan ting fungerer. Ved å skape, leke og lære med teknologi, får barna bruke sin nysgjerrighet og kreativitet. Teknologi preger samfunnet vårt, og kan være med på å berike barnehagehverdagen.
Les >>>

Menn i barnehagen (Annet) 29.04.2018
I de fleste barnehager i Norge er flertallet av de ansatte kvinner. For både gutter og jenter er det viktig med gode rollemodeller av begge kjønn. Hvorfor er det viktig at det er menn i barnehagen?
Les >>>

Den viktige høytlesningen (Ferdigheter) 22.04.2018
Å lese høyt for barna er en kvalitetsstund i hverdagen, med nærhet, ro og fine leseopplevelser. Høytlesing styrker barnas språk, legger grunnlaget for gode lese- og skriveferdigheter og skaper leseglede.
Les >>>

Sortere, telle, måle (Ferdigheter) 15.04.2018
I barnehagen har matematikken en selvsagt plass. Barna er opptatt av former, størrelser, tall og telling. De er nysgjerrige på hvordan ting henger sammen, og skaper orden og system. Matematikken er en naturlig del av leken, og er også et eget fagområde i barnehagen.
Les >>>

Hva er autisme? (Helse) 02.04.2018
Vansker med å forstå andre mennesker og delta i gjensidig sosialt samspill med andre er de mest framtredende trekkene blant de som har autisme. De første symptomene dukker gjerne opp tidlig i livet.
Les >>>

«Det er bilde av barnet mitt på nettet!» (Foreldrerollen) 11.03.2018
Mange foreldre ønsker å dele små og store øyeblikk fra familielivet gjennom sosiale medier. Hva er lurt å tenke gjennom før du legger ut et bilde av barnet ditt på nett? Og hva gjør du hvis du oppdager et uønsket bilde? Her er kjørereglene.
Les >>>

Barnas beste turmat (Annet) 23.02.2018
Lei av pølser og pinnebrød på søndagsturen? På tur i skog og mark får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi. Mette barn er turglade barn!
Les >>>

Hvem er de voksne i barnehagen? (Annet) 11.02.2018
Hva gjør en ped.leder? Hva slags bakgrunn har en assistent? Hvem er den øverste lederen i barnehagen? For foreldrene kan det bli mange voksne å forholde seg til i barnehagen. Her får du en oversikt.
Les >>>

Små barn og skilsmisse (Foredrerollen) 04.02.2018
For mange småbarnsforeldre er samlivsbrudd løsningen på en vanskelig situasjon. Alle brudd er forskjellige, men felles er at de innebærer en vond periode både for voksne og barn. Hvordan kan dere, med hjelp av barnehagen, gjøre opplevelsen av bruddet lettere for barna?
Les >>>

Små grep - stor forskjell (Helse) 14.01.2018
Næringsrik og variert mat er viktig for barns helse og trivsel. Et sunt kosthold legger grunnlaget for en god barnehagehverdag. Gode kostholdsvaner tar barna med seg gjennom livet. Derfor er det viktig med en bra start!
Les >>>

Foreldres betydning i barnehagen (#foreldreskolen) 07.01.2018
Engasjerte foreldre er en viktig ressurs for barnehagen. Foreldre har rett og plikt til å påvirke hverdagen og innholdet i barnehagen, og ansvar for å følge opp barnets barnehageliv.
Les >>>

Sikring av barn i bil (Helse) 01.01.2018
Sitter barnet usikret eller feilsikret i bilen, kan det oppstå alvorlig skade. Det gjelder også på korte turer og i lave hastigheter. Hvordan skal du sikre ditt barn best mulig? Hva sier lovverket?
Les >>>

For barnets beste (Annet) 19.11.2017
Mange barn i Norge vokser opp under forhold som er bekymringsverdige. Barnevernet skal beskytte barn mot omsorgssvikt. Vi har alle et ansvar for å fortelle barnevernet om barn vi er bekymret for, slik at de kan hjelpe.
Les >>>

Språklek (Ferdigheter) 05.11.2017
Språket vårt er nøkkelen til å komme i kontakt med andre. Det er avgjørende for lek, vennskap, samarbeid og læring. Gjennom å leke med språket, bade barnet i ord og være et godt eksempel, kan du stimulere barnets språkbevissthet.
Les >>>

Barnets språkutvikling (Utvikling) 29.10.2017
Det er spennende å følge et barn som lærer å snakke og mestre språket. Språkutviklingen til barnet er samtidig noe mange foreldre er bekymret for. Da er det viktig å vite at det er stor variasjon i hva som er normalt.
Les >>>

Bursdagsråd (Annet) 15.10.2017
Bursdagen er en stor begivenhet i barnets liv. Til 3-årsdagen er det vanlig å begynne med barnebursdager for barnets små venner. Her finner du tips, råd og gode kjøreregler til barnebursdagen.​​​​​​​
Les >>>

Derfor bør du bry deg (Foreldrerollen) 03.09.2017
Et godt samarbeid mellom barnehagen og hjemmet er viktig for den pedagogiske kvaliteten i barnehagen. Både foreldre og barnehagepersonalet bør ta samarbeid hjem-barnehage på alvor.
Les >>>

Ulvetimen – vær forberedt! (Foreldrerollen) 27.08.2017
Barn trenger foreldrene sine om ettermiddagen. Vær sammen som familie fra dere kommer hjem fra jobb til barna er lagt! I en periode bør foreldre sette egne behov til side.
Les >>>

Den nye rammeplanen (Annet) 25.07.2017
Rammeplanen er barnehagenes «grunnlov». En forskrift til barnehageloven som beskriver mer detaljert hva barnehagen skal inneholde og hvilket ansvar personalet har.
Les >>>

Nytt til skolestart 2017 - barnehage (Aktuelt) 24.07.2017
Her finner du en oversikt over hva som er nytt for barnehageåret 2017-18. Utdanningsdirektoratet (Udir) oppdaterer saken frem mot skolestart.
Les >>>

Vennskap mot mobbing (Annet) 01.05.2017
Vennskap er et av de mest effektive forebyggende tiltakene mot mobbing. Barn helt ned i ett-toårsalderen kan knytte nære vennskap med andre barn. Foreldre kan fremme vennskap for barna, og ha øynene åpne for andre barn som trenger venner.
Les >>>

123 – lek med tall (Ferdigheter) 17.04.2017
– Hvor gammel er du, da? – En hel hånd! Tall og mengder omgir oss hele tiden. Vi kan oppdage og utforske tallene sammen med barna, gjennom lek. Barna har det gøy samtidig som de utvikler tallforståelse.
Les >>>

Små barn – store spørsmål (Foreldrerollen) 26.03.2017
Synes du det er vanskelig å snakke med barna om de store spørsmålene? Tanker om liv og død, sykdom og kriser opptar mange barn. Her får du noen tips til hvordan du kan håndtere barnas tunge tanker.
Les >>>

Barnehagens sju fagområder (Annet) 16.02.2017
I rammeplanen står det om sju fagområder som er sentrale i læringsmiljøet i barnehagen. Hvilke fagområder er dette, og hva innebærer de? I slutten av 2017 kommer det ny revidert plan. Hva er nytt?
Les >>>

Den viktige samlingsstunden (Hverdagen) 05.02.2017
I norske barnehager er det lang tradisjon for en felles samlingsstund. Da samles barna i gruppa til et opplegg med sang, fortellinger, lek og dialog. Samlingsstunden handler om fellesskap, tilhørighet og å dele opplevelser.
Les >>>

Bruk biblioteket! (Ferdigheter) 15.01.2017
Vinteren er også innetid. Ta en tur innom biblioteket. Titt i hyllene, lån bøker, lydbøker, tegneserier og filmer, og gjør deg kjent med aktiviteter og tilbud hos ditt lokale bibliotek. ​​​​​​​
Les >>>

ABC – lek med bokstaver (Ferdigheter) 08.01.2017
Mange barn blir tidlig opptatt av bokstaver og språklyder. Det er lurt å gripe fatt i og oppmuntre denne interessen. Selve lese- og skriveopplæringen skjer i skolen, men foreldre kan gjøre mye for å forberede og legge et godt grunnlag allerede fra barna er 2-3 år.
Les >>>

Søsken - rivaler og bestevenner (Annet) 27.11.2016
Søsken er våre første venner. Å vokse opp med søsken kan være en kilde til glede, frustrasjon, kjærlighet, sjalusi og konflikthåndtering. Hvordan kan foreldre legge til rette for at søskenforholdet skal utvikle seg positivt?
Les >>>

Bli en leken forelder! (Foreldrerollen) 30.10.2016
Barn lærer mye av å leke, og spesielt blir språkutviklingen stimulert. Foreldre bør delta i leken. Det er viktig for begge. Lær mer om lek og hvordan du blir en god leker.
Les >>>

Klestips (Annet) 01.10.2016
Barnehagebarn er ute mange timer hver dag. Da må de ha klær som holder dem tørre og passe varme. Barn er ulike, så du må prøve deg fram for å finne ut hvor mye klær ditt barn trenger. Spør gjerne barnehagen om råd.
Les >>>

Nyttig å vite om astma (Helse) 25.09.2016
Forekomsten av astma øker i Norge. Hvorfor er noe usikkert, men at det henger sammen med miljø og livsstil synes åpenbart. Astma og allergi er skjulte funksjonshemminger, derfor kan det være en utfordring.
Les >>>

Null mobbing i barnehagen! (#foreldreskolen) 21.08.2016
Målet er null mobbing. Utdanningsdirektoratet har etablert et nettsted der dette adresseres. Foreldre og voksne er svært viktige. Det er vi som må ta ansvar.
Les >>>

Nytt til barnehagestart 2016 (Aktuelt) 12.07.2016
Her finner du en oversikt over hva som er nytt til barnehagestart 2016. Utdanningsdirektoratet oppdaterer saken når det kommer noe nytt.
Les >>>

Sommer, alkohol og barn. (Foredrerollen) 12.06.2016
Sommeren er tid for lange, late ettermiddager i sola, hjemme eller på ferie. Over halvparten av oss drikker hver feriedag med barn til stede. Av og til blir det mer alkohol enn det burde. Det oppleves utrygt for barna. Hvor mange glass tåler barna at du drikker?
Les >>>

Sykdom og smitte (Helse) 08.05.2016
Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Dette gjelder spesielt de yngste barna. Sykdom er slitsomt både for barn og foreldre. Hva kan du gjøre for å redusere risikoen for sykdom og smitte?
Les >>>

Tid for bleieslutt (Foredrerollen) 17.04.2016
Når dressene pakkes bort, er det mange som forbereder bleieslutt for småtassene. Våren og sommeren er en fin tid for bleieslutt om barnet er klart. Samarbeid med barnehagen om å bli bleiefri, så går dere kanskje en tørr sommer i møte!
Les >>>

Barnevernet (Foreldrerollen) 10.04.2016
Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det til, skal barnevernet hjelpe til.
Les >>>

Alkohol + barn = usant (Foreldrerollen) 13.03.2016
Vi er imot å drikke foran barna, men gjør det likevel. Det kan fort bli mer alkohol enn det burde. Barna er mest sensitive i førskolealderen.
Les >>>

Egentid med foreldre (Foreldrerollen) 13.03.2016
Med egentid mener vi at barnet er alene sammen med én eller begge foreldrene. Det er viktig å prioriter egentid med barnet.
Les >>>

Kriseberedskap (Annet) 07.02.2016
Barnehagene i Norge skal være trygge. Da er det viktig at det finnes god beredskap og grundige planer for hva som skal gjøres om krisen rammer. Det er umulig å forberede seg på alt som kan skje, men planer, rutiner og øvelser gjør barnehagen bedre rustet til å håndtere krisesituasjon.
Les >>>

Read articles on parenting. 80 languages (Foreldrerollen) 28.01.2016
This service gives you an important article every week. The articles are aimed at parents with children in kindergarten. LEARN HOW.
Les >>>

Livskrise eller utbrent? (Foreldrerollen) 24.01.2016
Forventningspress, stress, krise, sykdom eller dårlig samvittighet? Mange kommer i situasjoner der de føler at de ikke takler hverdagen. Vedvarer situasjonen må du gjøre noe med det. Det går sjelden over av seg selv.
Les >>>

Hva er en flyktningguide (Annet) 10.01.2016
Ny kultur, nytt språk og nye utfordringer - dette er hverdagen for flyktninger som blir bosatt i Norge. En flyktningguide kan gjøre overgangen lettere. Du kan gjøre en stor forskjell!
Les >>>

En ekstra rundt bordet (Annet) 13.12.2015
I julen er fokuset på fellesskap og samvær ekstra tydelig. Det forsterker følelsen av å falle utenfor hos de barna som har det vanskelig hjemme. Ved å inkludere barn du ser har det vanskelig i din families aktiviteter, kan du gjøre en enorm forskjell!
Les >>>

Aktivitetstips (Foreldrerollen) 06.12.2015
Snart er det ferie for store og små. Hva skal vi fylle ferien med? Den største gaven du kan gi barna er å være der for dem. Gjøre noe sammen med dem.
Les >>>

Deling i små grupper. Hvorfor? (Ferdigheter) 08.11.2015
Barna blir ofte delt inn i mindre grupper. Det kan være mer planlagte eller spontane grupper av barn. Hva er det godt for?
Les >>>

Bra mat (Helse) 01.11.2015
Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barns kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen har barnehagen stor innflytelse på barnas matvaner, kosthold og helse.
Les >>>

Realfag i barnehagen (Ferdigheter) 11.10.2015
Realfag er en særnorsk betegnelse på eksakte vitenskaper, slik som naturvitenskap og matematikk. Hvordan jobbes det med dette i barnehagen?
Les >>>

Bildebøker (Læring) 20.09.2015
Rammeplanen for barnehagen vektlegger at barna skal møte symboler som bokstaver og tall i daglige sammenhenger. Hvordan kan bildebøker stimulere til språklig bevissthet og leselyst?
Les >>>

De minst i barnehagen (Annet) 30.08.2015
Forskning viser at små barn kan oppleve vedvarende stress av å gå i barnehage. Derfor er det viktig at vi bruker den kunnskapen vi har og gjør barnehagehverdagen trygg for de aller minste.
Les >>>

Trygg tilvenning (Omsorg) 03.08.2015
Det er klart for første dag i barnehagen. En ny hverdag skal starte for barnet og foreldrene. I denne første fasen handler alt om trygghet. Trygghet for små ?? og store.
Les >>>

Framtidens barnehage (Annet) 24.05.2015
Stadig flere er opptatt av innholdet i barnehagen. Både de som jobber i barnehagen og de som benytter seg av den ønsker en barnehage som holder høy kvalitet. Hvordan skal den gode barnehage være i årene som kommer?
Les >>>

Planleggingsdager (Annet) 26.04.2015
De aller fleste barnehager har stengt noen dager i året som de ansatte bruker til planlegging og utviklingsarbeid. Hva skjer på disse planleggingsdagene? Hvordan kan denne planleggingen bidra til en bedre barnehage?
Les >>>

?pent foredrag Stjørdal kino - Helge Gudmundsen (Alle) 20.04.2015

Les >>>

Kunst og kultur i barnehagen (Ferdigheter) 06.04.2015
Barnehagen skal gi barn mulighet til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg estetisk. Slik får barna utvikle sin kreativitet og fantasi, og styrke sin kulturelle identitet. Kulturopplevelser bidrar også til samhørighet i barnehagen.
Les >>>

Bruk biblioteket! (Ferdigheter) 22.03.2015
Påsken står snart for døren. Ta en tur innom biblioteket før dere drar på fjellet eller har rolige påskedager hjemme. Titt i hyllene, lån bøker og filmer, og gjør dere kjent med aktiviteter og tilbud hos deres lokale bibliotek.
Les >>>

TRAS - språkutvikling (Ferdigheter) 15.02.2015
TRAS er et verktøy for å observere språkutviklingen hos barnet. TRAS brukes i 90 % av landets barnehager. Her kan du lese litt om hvordan og hvorfor barnehagene bruker TRAS for å holde et øye med språkutviklingen til ditt barn.
Les >>>

Fra liten til stor avdeling (Annet) 11.01.2015
Når både små og store har vent seg til den trygge tilværelsen på småbarnsavdelingen, kommer en ny utfordring ?? overgang til stor avdeling. Hvordan kan vi hjelpe barna med en trygg overgang?
Les >>>

Ut på tur i julen! (Fritid) 14.12.2014
I julen blir det ofte mange innedager. Familieselskap, besøk og lange middager kan være en prøvelse for små kropper fulle av energi. Da er det godt å komme seg ut på tur, både for store og små.
Les >>>

Når ulykker skjer i barnehagen (Annet) 02.11.2014
Heldigvis er det veldig sjelden det skjer alvorlige ulykker i norske barnehager. Hva gjøres i barnehagen for å minimere risikoen for skader, og hvor ofte skjer det egentlig ulykker?
Les >>>

Foreldre på Facebook (Foreldrerollen) 26.10.2014
Mange barn legges ut på Facebook allerede dagen de fødes. I dag er det vanlig å vokse opp på nett, men det er viktig at foreldre er bevisst på å ikke utlevere barna for mye. Barna skal ikke betale prisen for dine «likes».
Les >>>

Bøker for de minste (Ferdigheter) 28.09.2014
? lese for de minste barna, er en god aktivitet i hverdagen. Sammen kan dere dele opplevelser, leke med språk og lyder, se på bilder og finne nærhet og ro. Her kan du finne tips til hva slags bøker som egner seg for de minste barna.
Les >>>

Syk eller sliten? (Helse) 21.09.2014
Noen ganger er det vanskelig å vurdere om barnet må være hjemme fra barnehagen. Er det sykdom på gang, eller er det bare en morgentrøtt pode som vil kvikne til utpå dagen? Hva skal du legge vekt på når du lurer på om det skal bli en hjemmedag for deg og barnet?
Les >>>

Møter med mening (Foredrerollen) 21.04.2014
Aktive foreldre bidrar til at foreldremøtene i barnehagen blir møter med mening. De gode foreldremøtene er preget av dialog mellom foreldre og barnehagen. Møt opp, still spørsmål og engasjer deg!
Les >>>

Engasjerte foreldre søkes! (Foredrerollen) 16.03.2014
Barna tilbringer en stor del av sin våkne tid i barnehagen. Som foreldre ønsker vi ofte både innblikk og påvirkning i barnets hverdag i barnehagen. Ved å engasjere deg i et av barnehagens utvalg, kan du utgjøre en forskjell!
Les >>>

Ta barna med i matlagingen (Foredrerollen) 09.03.2014
? lage mat sammen er en arena for fellesskap, samarbeid, læring og matglede. Matlaging gir oss en gylden sjanse til å snakke om hva kroppen trenger og ikke minst å eksperimentere med alle de spennende matvarene og smakene som finnes!
Les >>>

Klare anbefalinger fra Helsedirektoratet (Helse) 06.03.2014
For første gang er det gitt egne råd om stillesitting i nye norske anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet fra Helsedirektoratet.
Les >>>

Gode tips til barnebursdager (Aktuelt) 02.01.2014
Debatten om bursdagsinvitasjoner i det siste har skapt engasjement i hele Norge. Her er noen gode råd fra FUG og foreldre på hva som er viktig å huske på.
Les >>>

Du er viktigere enn du tror (Foredrerollen) 15.12.2013
?g for andre sine barn. Barn som strever i kvardagen opplever ofte at ingen bryr seg, at ingen ser. Sanninga er at nokon ser, men dei er redde for å blande seg, eller veit ikkje korleis dei bør gå fram for å hjelpe.
Les >>>

Jul i barnehagen ?? religion eller tradisjon? (Aktuelt) 08.12.2013
Barnehagen har en viktig rolle som bærer av norske juletradisjoner. Markeringen skal være inkluderende. Barna skal ikke bli utfordret til å ta standpunkt til religiøse oppfatninger eller retninger. Hvordan markeres julehøytiden i barnehagen?
Les >>>

Sjiraffspråket (Foredrerollen) 01.12.2013
Når konfliktnivået er høyt og frustrasjonen stor, er det vanskelig å holde kommunikasjonen med barna konstruktiv. Sjiraffspråkets grunntanker kan hjelpe til med å gjenopprette den gode kontakten.
Les >>>

Rammeplanen på tre minutter (Annet) 10.11.2013
Rammeplan for barnehagen gir forpliktende retningslinjer for innhold, verdigrunnlag og gjennomføring av barnehagens oppgaver. Alle barnehager baserer sin drift på rammeplanen. Her får du en kjapp oversikt over rammeplanens innhold.
Les >>>

MITT LIVSKOMPETENTE BARN - foredrag av Godi Keller for foreldre av barn og unde i Stjørdal (Stjørdal) 16.09.2013

Les >>>

Klær etter vær (Annet) 15.09.2013
Barnehagebarn er ute mange timer hver dag. Da må de ha klær som holder dem tørre og passe varme. Barn er ulike, så du må prøve deg fram for å finne ut hvor mye klær ditt barn trenger. Spør gjerne barnehagen om råd.
Les >>>

Nytt til barnehageåret 2013/2014 (UDIR) 01.09.2013

Les >>>

Planleggingsdager (Stjørdal) 14.08.2013

Les >>>

Overgangen barnehage-skole (Stjørdal) 09.08.2013

Les >>>