F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
februar 2015
«Hva skal jeg velge?»
Foreldre har stor innvirkning på de unges valg av utdanning og yrke.

Hva er videregående opplæring?

Etter 10 år på grunnskolen, tar de fleste ungdommer fatt på videregående opplæring. Videregående opplæring fører fram til studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Elevene kan velge mellom 3 studieforberedende og 9 yrkesfaglige utdanningsprogram. Videregående opplæring gis vanligvis som 3 år i skole eller som 2 år i skole og 2 år i bedrift. Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.

Studieforberedende eller yrkesfaglig opplæring?

Et av de viktige spørsmålene å ta stilling til før søknad til videregående, er om ungdommen ønsker å studere videre på høgskole eller universitet etter opplæringen. I mange tilfeller vil da studieforberedende opplæring være det naturlige valget. Studieforberedende opplæring legger mest vekt på teoretisk kunnskap og gir studiekompetanse. Med yrkesfaglig opplæring, har ungdommen muligheten til å gå ut i yrkeslivet etter 3-5 år, eller ta videre utdanning, f.eks. ved en fagskole. Det går også an å ta påbygging til generell studiekompetanse for å kvalifisere til høyere studier.

Hvordan kan foreldre bistå i valget?

Det er viktig at ungdommen får rom til å ta en avgjørelse som er riktig for ham eller henne. I denne prosessen kan foreldre være verdifulle støttespillere. Forsøk å stille spørsmål som kan hjelpe ungdommen å reflektere, snarere enn å komme med svarene og gi råd. Sett deg grundig inn i hvordan utdanningssystemet fungerer. Mye har forandret seg siden du gikk på skolen. Del likevel gjerne av dine erfaringer fra da du har stått i lignende valgsituasjoner. Vær varsom med å sammenligne ungdommen med søsken eller venner. Og ha en positiv holdning til valget de står overfor!

Viktige valg:

  • Studieforberedende eller yrkesfag?
  • Hvilket utdanningsprogram?
  • Yrkesfaglig program med studiekompetanse?
  • Hvor lang tid?
  • Hvor i landet?

Video: viderega°ende opplæring

Kilder: utdanning.no, vilbli.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.