F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2015
Foreldrenettverk skaper trygghet
Sammen kan vi bygge et trygt miljø rundt barna.

Hva er et foreldrenettverk?

Et foreldrenettverk består av foreldrene i et miljø rundt barna. Det kan være foreldrene i en skoleklasse, på et fotballag eller i korpset. Når disse foreldrene blir kjent med hverandre og det er naturlig å treffes for å drøfte barnas trivsel og samvær, får det positive ringvirkninger både for barn og foreldre. I et foreldrenettverk legges det til rette for at foreldrene blir kjent med hverandre. Det betyr at det finnes møtepunkter hvor foreldrene treffes for å diskutere foreldrerollen. Disse møtepunktene kan være i regi av skolen, FAU eller private initiativ fra foreldre. Noen kan være rene foreldremøter og noen kan være mer sosiale tiltak hvor også barna er med. Det viktige er at disse møtepunktene inkluderer alle i gruppa.

Hvorfor er foreldrenettverk viktig?

Når barna vet at foreldrene kjenner hverandre og snakker sammen, får det noen følger for hvordan de oppfører seg mot hverandre og hvilke valg de tar. For barna kan det bli vanskeligere å drive med mobbing og ekskludering når de ser at foreldrene inkluderer og omgås hverandre. Som forlengelse av dette, er det dermed viktig at foreldre unngår å snakke nedsettende om andre barn og foreldre. Slik går du foran som et godt eksempel. Når foreldrene kjenner hverandre, er det også lettere å ta opp mindre forløpere til konflikter. Foreldre og barn kan løse opp i floken sammen før det eskalerer. Gjennom foreldrenettverk kan man også bli enige om noen felles normer for barna.

Foreldrenettverk:

  • øker trivselen hos barn og foreldre.
  • forebygger mobbing og ekskludering.
  • gir tilhørighet til klassen/gruppa.
  • skaper forutsigbarhet gjennom felles normer.

Video:
Hjem-skole-samarbeid - Foreldreskole

Kilder: FUG, Myra skole
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.