F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2014
Fortsatt tilgjengelig
– leksehjelp på ungdomstrinnet
Diskuter faglige spørsmål med barnet ditt. Det gir god læring og forankrer kunnskapen.

Lekser gir innsyn

Foreldrenes engasjement i barnas skolearbeid er av stor betydning for barnas motivasjon og resultater. På ungdomstrinnet kan det være vanskelig for foreldre å følge med på hva som skjer på skolen, og mange ungdommer er lite interessert i å fortelle om skoledagen. Oppfølging av lekser gir god mulighet for innsyn i hva som skal læres akkurat nå. Har du kjennskap til hvilke temaer som er aktuelle, er det også lettere å snakke med barnet om hva de jobber med på skolen for tiden. Slik kan du også benytte sjansen til å undersøke litt mer om temaet for å kunne hjelpe til med leksene.

Ha respekt for ulike lærestiler

Mange ungdomstrinnselever begynner å bli bevisste på når og hvordan de lærer best. Dette gjelder også i leksesituasjonen. Noen trives med musikk på øret når de arbeider, noen noterer på pc-en mens de leser, noen trenger ro på rommet, mens andre vil sitte ved kjøkkenbordet med familien rundt seg. Vær tilgjengelig og følg med når barnet jobber, slik at du kan gripe inn og forsøke å spore tilbake hvis du ser at barnet mister fokus. La de ellers få ta fatt på arbeidet på sin egen måte.

Når leksene er vanskelige

Foreldre på ungdomstrinnet kan av og til bli stresset og bekymret hvis barnet ikke får til leksene sine. Da er det fort gjort å bli negativ og nedlatende ved å mase om at dette burde barnet kunne allerede! I stedet bør du bevare roen, ta noen steg tilbake og gå gjennom temaet fra grunnen av. Pass på at barnet får etablert en grundig forståelse før dere går videre. Be gjerne om hjelp fra læreren hvis du oppdager at barnet har «hull» i sin grunnleggende opplæring.

Når ungdomstrinnsbarna skal gjøre lekser:

  • Ikke meld deg ut selv om det er vanskelig!
  • La barnet finne egne rammer rundt leksesituasjonen.
  • Sjekk om barnet mangler grunnleggende forståelse.

Video: Filmklipp om lesing
fra TV- serien Blanke Ark

Kilder: Håvard Tjora, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.