En skriver er født
For en fersk skriver er den vidunderlige oppdagelsen av å kunne kommunisere med tegn i fokus. Skrivingen er fortsatt lydrett på dette nivået. Dette er en verdifull fase i lese- og skriveopplæringen og i utviklingen av språkforståelse. I denne perioden er det viktig å støtte oppunder det kommunikative, produktive og kreative i barnas skriving. Skal de bli gode til å skrive, må de skrive masse. Dermed er skrivegleden det viktigste å ivareta for en som er sårbar i sin skrivende identitet og utholdenhet.
Når begynner vi å rette?
Mange barn blir fort opptatt av å skrive riktig, og ønsker veiledning på dette. Disse barna skal selvsagt få hjelp til å stokke bokstavene slik at rettskrivingen gradvis kommer på plass. Det er ingenting i veien for å introdusere barna for stumme bokstaver og annet som skiller skriftspråket fra talespråket på et tidlig stadium i skriveopplæringen. Forutsetningen er at barna er motivert for å lære det og at det ikke hemmer barna i deres skriving. For mange barn vil en god framgangsmåte være å fokusere på rette én type skrivefeil av gangen. Ta gjerne kontakt med læreren og diskuter hvordan dere bør gå fram for å veilede deres barn i rettskriving.
Godt språk er mer enn rettskriving
En tekst med godt språk er en fryd å lese. At ordene er skrevet riktig og tegnene satt på rett sted, gir ikke godt språk alene. Like viktig er det at ordforrådet er rikt og variasjonen stor, at uttrykksformen og stilen er tilpasset formålet med teksten og at formen spiller på lag med innholdet. En som leser mye får et mer variert språk og inspirasjon til å modellere tekstene sine etter. Ved å skrive mye, i ulike sjangre, og eksperimentere med språket og lese høyt det man selv har skrevet, ligger forutsetningene til rette for å bli en god formidler med skriftspråket.