F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
september 2014
Ikke meld deg ut!
Trygghet og støtte fra familien er fortsatt avgjørende for trivsel og utvikling.

Bli kjent med livet på ungdomsskolen

Den gang barnet begynte på skolen for første gang, ble man som forelder kjent med skolen og menneskene der gjennom henting og levering på skolefritidsordning, følge av barn på skolevei og hyppige treffpunkter mellom skole og foresatte. På ungdomsskolen må foreldre i større grad ta initiativ selv for å gjøre seg kjent. Besøk skolens område og skaff deg en oversikt over skolebygget, hils på rektor og lærere i sammenhenger der det er naturlig, og legg til rette for at ungdommen kan ha med seg skolekamerater hjem.

Oppfølging av skolearbeidet

Oppfølging av skoleeleven er minst like viktig nå som på barnetrinnet. Kanskje enda viktigere, fordi det er lettere å miste oversikt over hvordan det går når tenåringen deler mindre av dagen sin. Som engasjerte skoleforeldre er det en selvfølge å delta på foreldremøter, utviklingssamtaler og arrangementer i skolens regi. Det er viktig å følge med på informasjon som publiseres på skolens hjemmeside eller på læringsplattformen. Hør også med eleven om han eller hun har fått noe informasjon fra skolen dere burde kjenne til. På ungdomstrinnet er det mindre av informasjonen som formidles direkte til foreldrene, det meste går gjennom elevene eller legges ut på plattformer som er åpne for foreldre.

Fortsatt tilrettelegging

Tenåringene trenger fortsatt tilrettelegging for å ha gode forutsetninger for å håndtere skolehverdagen. Ha hverdagsrutiner som bygger oppunder nok søvn og riktig mat, og sett grenser hvis fritiden kommer i veien for skolearbeidet. Gode holdninger til skolen, lærere og medelever er fortsatt noe elevene plukker med seg hjemmefra. Først og fremst må foreldrene gå foran som gode eksempler her.

Gode råd:

  • Ha åpen kommunikasjon.
  • Vær interessert.
  • Lytt uten å latterliggjøre, kritisere eller dømme.
  • Argumenter saklig.
  • Legg til rette for selvstendighet.
  • Vær et godt eksempel.

Video: NRK Puls - Flaue ungdommer


Se videoen på NRK.no
Kilder: Har du barn på sosiale medier?
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.