Mange unge forteller at de er flaue over foreldrenes oppførsel på sosiale medier. I en viss alder er gjerne barna flaue over det meste foreldrene gjør, men på internett blir alt så veldig synlig for alle!
Tenk over hvordan du fremstår
Ved å lenke til artikler, skrive innlegg, diskutere saker og dele bilder og videoer på sosiale medier, bygger du deg en digital identitet. Husk at mye av det du legger ut er tilgjengelig for dine barn, dine barns venner og deres foreldre. Og kanskje for læreren, rektor og andre skoleansatte. Det betyr at også her er du en rollemodell som bør opptre respektfullt mot andre. Frustrasjoner og konflikter løses bedre i dialog med den det gjelder, enn ved å luftes i åpne kanaler. Barnet legger merke til hvordan du opptrer på nett, og kan ta etter din oppførsel. Vær også forsiktig med å legge ut «partybilder» av deg selv, eller annet innhold som du ikke kunne tenke deg å vise direkte til barnet.
Hold respektfull avstand
Det er hyggelig og fint å være venn med barnet ditt på sosiale medier, og de yngste barna ønsker gjerne dette. Vis imidlertid respekt for barnets privatliv, og spør før du kommenterer, legger ut bilder eller tagger barnet. Mange barn synes også det er dumt om du legger til deres venner som dine venner.
Hva kan du dele om barnet?
Det er fint å kunne dele barnets små og store øyeblikk med venner og familie på nett. En viktig tommelfingerregel når det gjelder de yngste skolebarna, er å spørre deg selv om du tror barnet vil være komfortabel med å vise fram dette bildet om 5-10 år. Om bildet viser barnet respekt, og fremstiller det på en slik måte du tror barnet vil synes er greit også når det er 14 år, kan det være ok å legge det ut. Spør alltid barnet før du legger ut bilde av det, men husk at de yngste skolebarna ikke har full forståelse av hva det betyr å legge ut bilder av seg selv på nett.