F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
november 2015
Sensitive barn
Please note: The translation service is an automatic direct translation from Norwegian. 
Sensitive barn er ikke nødvendigvis spesielt innadvendte eller sjenerte.

Hva er høysensitivitet?

Høysensitive barn reagerer sterkere enn andre på sanseinntrykk og stimuli. De kan for eksempel ha problemer med å spise visse typer mat, være følsomme for kulde eller varme, klær som klør eller er ubehagelige på annet vis, eller reagere sterkt på stemninger og følelser. Høysensitive barn er ofte spesielt oppmerksomme på andres emosjoner og er gjerne svært empatiske.

Hva kan foreldre gjøre?

Høysensitive barn blir lett overstimulert, og trenger av og til å skjermes. Hjelp barna med å bli oppmerksomme på dette behovet hos dem selv, og vis dem at det er greit om de har behov for å trekke seg unna oftere enn andre. Det er viktig for høysensitive barn å være godt forberedt på det som skal skje. Det er ofte viktig for dem å gjøre ting skikkelig, så hjelp dem med å gjøre grundige forberedelser om de skal være med i en framvisning på skolen eller ha en prøve.

Er det normalt?

Å være høysensitiv er ikke spesielt uvanlig. Ca 15-20 % har dette personlighetstrekket. Høysensitivitet er ikke en diagnose, og dette er i utgangspunktet friske og normale barn. Likevel er det til god hjelp å være bevisst på dette trekket hos barnet ditt, og ta hensyn til at barnet lett kan bli overstimulert. Det er for eksempel som regel lite hensiktsmessig å korrigere disse barna med skjenn og streng stemme. De er så sensitive overfor dine følelser at de oftest vil rette seg etter mild korrigering, og bli knust om de får en streng beskjed.

Kjennetegn:

  • Blir lett overstimulert
  • Klager over klær som klør eller gnager
  • Legger merke til små endringer i omgivelsene
  • Sliter med å gjøre valg
  • Stiller reflekterte og dype spørsmål

Video: En million nordmenn er høysensitive

W3Schools
Kilder: nhi.no, Elaine N. Aron
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.