F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2014
Ensomme barn og unge
Ensomhet i ung alder er en risikofaktor med tanke på den unges psykiske helse, også senere i livet.

Hvordan vet jeg om barnet mitt er ensomt?

Først og fremst er det viktig å vite at mange barn og unge som føler seg ensomme, prøver å skjule ensomheten. En undersøkelse Røde Kors har gjort, viser at dette gjelder omtrent halvparten av de ensomme barna. Noe av årsaken kan være at barna skammer seg og er flaue over at de ikke har noen å være med. Noen kan også tenke at de selv er skyld i at de er ensomme. Barn som kjenner seg ensomme kan virke tilbaketrukne og triste, eller de kan ta ut aggresjon og sinne i hjemmets trygge omgivelser. Kjennes ensomheten sterkest på skolen, kan barnet vegre seg for å gå dit. For eldre barn og ungdommer, kan ensomhetsfølelsen være tydeligst i perioder hvor det forventes sosial aktivitet, som i helger eller i ferier.

Hva kan foreldre gjøre?

Å fange opp at barnet ditt er ensomt, krever at dere tilbringer tid sammen i hverdagen og at tillitsforholdet er godt. Det er viktig å ta på alvor hvis du ser eller hører noe som tyder på ensomhet. Ensomhet henger tett sammen med psykisk helse, og kan også være et tegn på mobbing. Du må tørre å ta den vanskelige praten med barnet, være lyttende og åpen selv om det er tunge følelser som formidles. Selv er det viktig å være et godt sosialt forbilde for barnet. Vær inkluderende overfor andre i deres nærhet, spesielt andre barn, og hjelp til med å legge til rette for sosialt samvær hjemme eller i nabolaget. Snakk med barnet om vennskap, og støtt oppunder ved å invitere barn hjem og la barnet delta på arrangementer og aktiviteter hvor klassekameratene ferdes. Ikke vær redd for å ta kontakt med læreren eller helsesøster for å ha flere på lag rundt barnet, dersom du er bekymret.

Tips og råd til foreldre:

  • Vær tilstedeværende.
  • Snakk med barnet om ensomhet og vennskap.
  • Vær et godt forbilde og opptre inkluderende.
  • Legg til rette for vennskap og sosialt samvær for barnet.
  • Luft bekymringen med skolen eller helsesøster.

Video: Jeg er ENsom bryr meg

Kilder: Røde Kors, Mental Helse, ung.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.