F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2015
Å trene på multiplikasjon
Det behøver ikke være kjedelig å øve på gangetabellen.

Hva er multiplikasjon?

Multiplikasjon av hele tall kan enkelt forklares som å addere (legge sammen) flere like tall etter hverandre – gjentatt addisjon. Multiplikasjon kalles ofte også for ganging. Tegnet for multiplikasjon er . eller x. Tallene vi multipliserer sammen kalles for faktorer eller ledd og svaret kalles for et produkt. Når du multipliserer sammen flere tall, spiller det ingen rolle hvilken rekkefølge du gjør det i. Svaret blir det samme om du regner 3 x 5 eller 5 x 3.

Hvordan kan dere trene på gangetabellen?

Den lille gangetabellen er et av de områdene i matematikken som bare må pugges. Den skal være helt automatisert og brukes både i hoderegning og oppgaveløsing. Det finnes mange måter å øve multiplikasjon på. Helt enkelt kan du bare spørre barnet om ulike gangestykker under tannpussen, frokosten og kveldsstellet. Gjør det til en lek. Brettspill, terningspill og kortspill kan gi gode muligheter til gangetrening. Yatzy egner seg utmerket. Midt i blinken er også et terningspill som gir god regnetrening. Mange barn er glade i å bruke ulike spill og øvelser på pc eller nettbrett. Det finnes et godt utvalg av nettsider og apper hvor barna kan øve på multiplikasjon. Et annet alternativ er å lage gangekort, ved å skrive et gangestykke på den ene siden av et pappkort og svaret på den andre siden. Disse kortene kan barnet bruke til å øve selv, eller dere kan bruke dem til å trene sammen. Lag en tidskonkurranse ut av det: Hvor mange gangekort kan barnet samle på ett minutt? For å øke forståelsen for hva multiplikasjon er og når vi bruker det, kan dere samtale om praktiske multiplikasjonsoppgaver. Regn for eksempel ut hvor mange brødskiver dere trenger til sammen hvis alle i familien spiser to hver. Hvor mange egg må dere koke? På matematikk.org finner dere også en plakat med gangetabellen som dere kan printe ut og henge opp på et strategisk sted. Med mengdetrening og masse øvelse vil til slutt gangetabellen sitte!

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Læreplanen i matematikk >>
Hoderegning >>
Hverdagsmatte >>

Video: Pugging av 7-gangen

Kilder: matematikk.org
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.