F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2016
Utelek for alle
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Et godt utemiljø og inkluderende utelek er med på å forebygge mobbing.

Aktive barn i utelek

Barn og unge bør være fysisk aktive minimum 60 minutter med moderat eller høy intensitet hver dag. En hverdag med mye fysisk aktivitet er viktig for barn og unge. Fysisk aktivitet er viktig for å forebygge overvekt og fedme. Med en aktiv hverdag følger gjerne bedre helse, mer energi og bedre søvn. Fysisk aktivitet virker også positivt på konsentrasjonsevne, motorikk og sosialt samspill. Den beste garantien for at barn er fysisk aktive, er at de er ute. Ute kan barna bevege seg fritt, leken blir mer kreativ, samtidig som motorikken utvikles gjennom lek i natur og ulendt terreng. Aktivitetene bør være så allsidige som mulig for en optimal utvikling av den fysiske formen.

Skolens utemiljø

Opplæringslovens § 9a sier at skolens uteområder skal være utformet slik at de gir mulighet for lek, aktivitet og hvile. Skolens utemiljø skal gi mulighet for varierte aktiviteter og være et trygt og utfordrende sted for lek, læring og opplevelser. Ideelt sett bør derfor en allsidig skolegård by på variert terreng og vegetasjon, og gi mulighet for aking, klatring, ballspill og lune kroker til lek. Et variert uteområde gjør barna roligere, senker konfliktnivået, stimulerer fantasien, øker den fysiske motorikken og bedrer konsentrasjonen. Gode skolegårder påvirker dessuten læringen i positiv retning.

Felles utelek

Det finnes mange morsomme leker som barna kan leke sammen i skolegården. Boksen går og ulike varianter av sisten fungerer fint med stor gruppe. Lek med hoppetau eller ball kan også være gøy for mange. Fangeleker som haien kommer eller hauk og due er andre forslag for utelek i friminuttene.

Tips til uteleker:

  • Boksen går
  • Ulike varianter av sisten
  • Hoppetau og hoppestrikk
  • Ballek
  • Haien kommer
  • Hauk og due
  • Rødt og grønt lys
  • Bro, bro brille

Video: Barn har godt av å være i aktivitet

Kilder: forskning.no, Miljolare.no, HD
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.