F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
desember 2014
Anbefalinger om fysisk aktivitet for barn og unge
Både organiserte aktiviteter og hverdagsaktivitet hjelper til med å holde barna i god fysisk form.

Hvorfor er det viktig?

En hverdag med mye fysisk aktivitet er viktig for barn og unge. Grunnlaget for god helse og et sunt aktivitetsnivå legges i barndommen, og aktive vaner kan barna bære med seg hele livet. Aktive mennesker lever gjerne både lenger og med bedre livskvalitet. Fysisk aktivitet er viktig for å forebygge overvekt og fedme. Med en aktiv hverdag følger gjerne bedre helse, mer energi og bedre søvn. Fysisk aktivitet virker også positivt på konsentrasjonsevne, motorikk og sosialt samspill. Barn og unges hverdag har forandret seg mye de siste tiårene. Barn bruker nå mer tid inne foran en skjerm enn ute i egenorganisert aktivitet. For første gang er det dermed en uttalt anbefaling fra Helsedirektoratet om å redusere stillesittingen blant barn og unge.

Hva slags aktiviteter anbefales?

Den beste garantien for at barn er fysisk aktive, er at de er ute. Ute kan barna bevege seg fritt, leken blir mer kreativ, samtidig som motorikken utvikles gjennom lek i natur og ulendt terreng. Aktivitetene bør være så allsidige som mulig for en optimal utvikling av den fysiske formen. Foreldrene kan gjerne delta i aktiv lek sammen med barnet. Inspirer til bevegelseslek og utprøving av forskjellige former for løp, hopp, hink, rulle-, kaste- og fangeleker og lignende. Ta også med barna ut på tur. Inviter gjerne med venner av barna for å gjøre turen morsommere for dem.

Gode råd:

  • Vær aktiv på skoleveien
  • Gå på tur
  • Delta på organiserte aktiviteter
  • Vær ute
  • Oppmuntre til fysisk lek
  • Reduser stillesitting
  • Vær aktiv sammen med barna

Video: Fra skjerm inne til lek ute

Kilder: Helsedirektoratet, Bufetat
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.