F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
januar 2016
Trygg skolevei
Please note: The translation service is an automatic direct translation from Norwegian. 
Trygg skolevei er et egnet tema for å ta opp på foreldremøter og i FAU.

Velg den tryggeste ruta

Noen ganger kan det være lurt å velge en annen enn den korteste ruta til skolen, om barna sykler eller går. Kanskje er det en turvei eller sti som er tryggere enn å gå langs en trafikkert bilvei. Gå opp ruta sammen med barnet, og allier dere gjerne med nabobarn om å gå sammen der hvor det er tryggest. For de minste skolebarna kan det være en god idé å ha følgegrupper, hvor foreldre bytter på å gå sammen med barna til skolen.

Reduser trafikken i skoleområdet

I nærheten av skolen er det ofte hektisk trafikk rett før skolestart og ved skoleslutt. Ved å begrense kjøring til og fra skolen så mye man kan, reduseres også antallet farlige og uoversiktlige trafikksituasjoner for barna. Vurder gjerne om du kan stoppe et lite stykke unna skolen for å slippe av barnet ditt, dersom dere kjører til skolen. Da får barnet en liten spasertur, og området nærmest skolen spares for trafikk.

Sykle til skolen

Trygg Trafikk anbefaler at barn bør være 10-12 år gamle før de sykler alene i trafikken. Det er først da de er modne nok til å håndtere et komplekst trafikkbilde. Før barna når denne alderen kan gjerne foreldrene sykle sammen med barnet til skolen. Skolen kan ikke bestemme når barnet skal få lov til å sykle til skolen, men de kan gi anbefalinger på grunnlag av trafikksikkerhetshensyn. Skolen skal også gjennomføre systematisk og god sykkelopplæring i henhold til læreplanen for kroppsøving.

Anbefalinger fra Trygg Trafikk:

  • Gå eller sykle til skolen dersom det er mulig.
  • Øv på skoleveien sammen med barna.
  • Samarbeid med andre voksne om å følge barna.
  • Vent til barna er 10-12 år før de får sykle alene i blandet trafikk.

Video: Faktafilm om refleks

Kilder: Trygg Trafikk, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.