F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
juni 2014
Valg av fremmedspråk på ungdomstrinnet
Når du har valgt et språkfag i 8. klasse, skal du normalt fortsette med det samme faget gjennom hele ungdomsskolen. Et eventuelt bytte må skje om høsten i 8. trinn.

Hva er valgmulighetene?

På ungdomstrinnet kan elevene velge mellom ulike fremmedspråk eller språklig fordypning i norsk, engelsk eller samisk. På enkelte skoler kan elevene velge arbeidslivsfag som alternativ. I løpet av ungdomstrinnet skal elevene ha 222 timer med fremmedspråk, språklig fordypning eller arbeidslivsfag. Hvilke fremmedspråk du kan velge, er i praksis avhengig av hva skolen tilbyr. De fleste skolene har fransk, spansk og/eller tysk, men det finnes også ungdomsskoler som tilbyr andre fremmedspråk som for eksempel kinesisk eller russisk.

Fremmedspråk eller fordypning?

For de elevene som føler seg trygge i norsk- og engelskfaget kan det være fint å velge et annet fremmedspråk. Det vil gi eleven fordeler i valgmulighetene for språkfag på videregående i et studieforberedende utdanningsprogram. I tillegg vil det gi mange fortrinn senere at de behersker flere språk enn kun norsk og engelsk. Språkkompetanse blir stadig viktigere, både i studier og i arbeidslivet. Dersom eleven sliter litt i engelsk eller norsk, kan det være lurt å velge fordypning i et av disse fagene. Kontaktlærer og rådgiver kan være nyttige diskusjonspartnere.

Hvilke konsekvenser får valget?

Med fullført fremmedspråk på ungdomstrinnet, holder det med to år fremmedspråk på videregående. Ellers må eleven ha fremmedspråk i tre år på studieforberedende retning på videregående. Elever med fremmedspråk på ungdomstrinnet kan dermed enten velge et ekstra programfag eller et ekstra fremmedspråk når de kommer på videregående.

Fordeling 8. trinn 2012:

  • 71 % Fremmedspråk
  • 24 % Fordypning
  • 4 % Arbeidslivsfag

Språkvalg:

  • 1. Spansk (46 %)<
  • 2. Tysk (35 %)
  • 3. Fransk (19 %)
  • 4. Andre (>1 %)

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

«Yes, I can» >>
Nye valgfag >>
Overgang til nytt miljø >>

Video: Kinesisk inntog på norske skoler

Kilder: ung.no, Fremmedspråksenteret, Utdanningsdirektoratet
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.