Barn og unge deler bilder, video, musikk, informasjon og tanker med verden gjennom internett. Det er viktig at foreldre kjenner til denne delen av barnas liv, og snakker med dem om bruk av sosiale medier.
Hva er sosiale medier?
På sosiale medier kan man dele innhold og kommunisere med flere mennesker samtidig. Sosiale medier er tilgjengelige gjennom internett, og kan brukes både fra datamaskin, mobiltelefon og nettbrett. Det finnes mange forskjellige typer sosiale medier. Noen er mer fokusert på spill, mens andre handler om sosialt nettverk, eller om deling av bilder, video og felles interesser. Ulike sosiale medier har ulike aldersgrenser, muligheter og brukergrupper. Når barna tar i bruk disse tjenestene, må de registrere seg med en brukerprofil. Mange barn og unge bruker sosiale medier for å vise tilhørighet til ulike miljø, og for å identifisere seg med saker som opptar dem.
Viktige kjøreregler
Det er en del fallgruver som er viktig å være klar over når barn og unge skal ta i bruk sosiale medier. Det aller viktigste rådet er imidlertid å ha en åpen dialog med barnet om deres bruk av internett. Spør og vis interesse i hvordan barnet har det på nett, hvilke tjenester de bruker, hvem de snakker med, og hva de gjør. Snakk om reklame og pengebruk, om svindel, og om at alle ikke er den de gir seg ut for å være. Unngå å være dømmende, men gi gjerne gode råd. Vis barnet at det kan komme til deg med små og store problemer, også uten at du stenger for bruken av internett eller mobiltelefonen. Lær barnet om brukernavn og passord, og om profilinnstillinger. Snakk om takt og tone på nett, om at man ikke skal legge ut bilder av andre uten å spørre, og at det er lurt å begrense informasjonen man legger ut om seg selv. Lær barnet om mobbing på nett, om rapportering og blokkering, og at det skal si fra med en gang det opplever noe ubehagelig. Og, ikke minst: Vær et godt forbilde i din egen bruk av sosiale medier!