F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mai 2015
«Hvordan har du hatt det på nettet i dag?»
Mange barn lever store deler av det sosiale livet sitt på nett.

Spør om hvordan dagen har vært – også på nett!

Når barn og foreldre treffes om ettermiddagen, spør vi ofte hvordan barna har hatt det på skolen. Det er viktig at vi viser interesse og lytter til det barna har å fortelle. Men mange barn tilbringer mye tid på sosiale arenaer på nett, og har opplevelser derfra som kan prege hvordan dagen har vært. Spør derfor gjerne spesifikt hvordan barnet har det på nett. Hva gjør du? Hvem snakker du med? Hvordan er stemningen? Har du opplevd noe spennende/rart/trist/skummelt? Husk å være åpen og interessert, ikke fordømmende. La barna få vise deg veien inn i det de driver med på nett. Gi gjerne gode råd, barna trenger veiledning også på disse arenaene. Men husk at barna må ha tillit til at du kan håndtere de vanskelige tingene de opplever på en ok måte, ellers vil de ikke fortelle deg om dem.

Hvordan veilede barna på nett?

Det er ofte lurt å snakke om grunnregler og forebygging i «fredstid». Bli enige om de viktigste kjørereglene før barna har opplevd noe uheldig, så er det lettere å fokusere på støtte og omsorg dersom en situasjon skulle oppstå. Snakk med barna om personverninnstillinger på sosiale medier, snakk om aldersgrenser på spill. Bli enige om noen retningslinjer for deling av bilder og videoer, og snakk om sletting og blokkering. Vis dem hvordan de kan dokumentere ufine meldinger eller bilder, og snakk om hva de skal gjøre om de mottar slike. Vis dem nettsteder eller andre kilder hvor de kan lære mer om å være trygg på nett. Snakk om at regler for respekt og folkeskikk gjelder like mye på nett som andre steder. Understrek at konsekvensene av å gjøre noe dumt når «hele verden» kan se det, er vesentlig større enn ellers. Og viktigst av alt: lytt, og ta på alvor det de forteller deg.

Gode råd:

  • Vær et godt forbilde på nett.
  • Vær åpen og interessert i barnas nettliv, ikke moraliserende.
  • Vis barna hva de skal gjøre om de opplever noe uheldig.

Video: Marius - Du bestemmer

Kilder: FUG, E. Staksrud, Redd Barna
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.