F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
november 2014
«Men alle andre får jo lov!»
Snakk med barnet ditt og med andre foreldre om hvilke regler som bør gjelde.

Sjekk argumentet

Noen ganger er det helt rimelige årsaker til at barn har ulike regler. Barn og familier er ulike, har ulike behov og barna kan ha ulikt modenhetsnivå selv om de er like i alder. Det varierer også hva foreldre oppfatter som riktige grenser for barn, avhengig av egen oppvekst, kultur og verdier. Av og til er det også sånn at barna bruker argumentet om «alle andre» kun for å tøye grensene. Kanskje stemmer det ikke at «alle andre» får lov, kanskje er det bare noen få barn – eller kanskje ingen. Da er det lurt å snakke litt med andre foreldre om hvordan de gjør det. Hør gjerne også på argumentasjonen de har for sine valg. Kanskje kan en samtale med andre foreldre gjøre at du endrer oppfatning, og det er ingenting i veien for å endre mening om en grense eller regel.

Allier deg med andre foreldre

Ved å alliere deg med de andre foreldrene i barnas nærmiljø, kan noen av disse konfliktene forebygges. Snakk sammen om regler og retningslinjer for innetider, dataspill, ukelønn osv. Det betyr ikke at alle nødvendigvis må ha de samme reglene, men det betyr at du er orientert om hvordan andre foreldre velger å løse lignende situasjoner. Det kan gjøre deg tryggere i grensesettingen overfor ditt eget barn. Det blir også lettere å finne ut av vanskeligheter som skulle oppstå, dersom kommunikasjonen og relasjonen med andre foreldre er god fra før av.

Skjermbruk

Et typisk tema for diskusjon i familier med skolebarn, er skjermbruk og digitale dingser. Hvor lenge, når og hva får de se på TV? Hvilke dataspill får de lov til å spille? Hva slags mobiltelefon får de ha, og når? Å legge ned absolutte forbud for barnas nettliv, virker ofte mot sin hensikt. I stedet er det lurt å snakke om hvorfor de bør unngå de meste voldelige spillene og filmene, og problematiske nettsider. Dere bør også snakke om nettvett og hva det gjør med kroppen om man sitter for mye foran en skjerm.

Når barnet skal få mobil:

  • Hvordan skal den brukes?
  • Hvem kan det ringes til?
  • Hvem skal betale regningen?
  • Hva kan lastes ned på telefonen?
  • Hva gjør man om man opplever noe ubehagelig?

Video: PEGI
Aldersgrense og innhold på dataspill

Kilder: ung.no, nettvett.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.