F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
februar 2014
Tett på
- leksehjelp for førsteklassingen
Husk å rose og oppmuntre barnet ditt i leksesituasjonen. Legg til rette for en god leksesituasjon og hjelp til når det trengs.

Dette forventes av foreldrene

Foreldrenes forventninger, støtte og veiledning i leksearbeidet er avgjørende for førsteklassingen, som er helt i startgropa av sin skolekarriere. De viktigste oppgavene til foreldrene er å vise interesse, engasjement, motivere og tilrettelegge. Vær positiv til skolen og leksene, og signaliser at du mener det er en viktig del av læringen. Sjekk ukeplanen, postmappa og de digitale skolearenaene, og skaff deg oversikt over mål og oppgaver denne uka.

En god leksesituasjon

Som foreldre til førsteklassinger handler det mye om å hjelpe dem å etablere gode arbeidsvaner som de vil ha glede av oppover i skoleløpet. Foreldre kan legge til rette for gode rutiner slik at barnet får de beste forutsetninger for å få optimalt utbytte av hjemmeoppgavene. Førsteklassingen er gjerne sliten etter en lang dag på skole og i SFO. Sørg for at leksene gjøres så raskt som mulig etter at barnet har kommet hjem. Etter fritidsaktiviteter og lekebesøk, er det ofte blitt så sent at barnet er for trøtt og slitent til å ta fatt på leksene. Mange barn er sultne når de kommer hjem fra skolen, og det kan være lurt å sette frem litt frukt, nøtter, bær eller grønnsaker for å stagge den verste sulten. Det skal ikke så mye til for å gjøre leksesituasjonen til en koselig stund for deg og barnet – et rolig sted, et tent lys på bordet og en imøtekommende forelder signaliserer overfor barnet at skolearbeidet er viktig.

Når førsteklassingen skal gjøre lekser:

  • Skap ro.
  • Sørg for mat og drikke.
  • Ikke gjør lekser for sent på kvelden.
  • Vær positiv.
  • Gi ros og oppmuntring.
  • Hjelp når det trengs.
  • Samarbeid med skolen for å tilpasse leksene.

Video: Hjem-skole-samarbeid
Foreldrestøtten i hjemmet

Kilder: FUG, NRK
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.