F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
april 2014
Utforske sammen
– leksehjelp på mellomtrinnet
Søk sammen på internett og i andre kilder for å finne ut mer om temaene barna jobber med på skolen. Kanskje lærer du noe selv også?

Hvordan var nå dette igjen …?

På mellomtrinnet begynner det faglige innholdet på skolen å bli mer komplekst. Mange foreldre synes det er vanskelig å hjelpe til fordi de ikke er trygge på det faglige eller fordi framgangsmåter og systemer har endret seg siden de selv gikk på skolen. Da er det viktig å vite at den faglige læringen er det skolen som tar ansvar for. Din rolle som forelder er å stimulere og motivere. Engasjer deg og still spørsmål, og vær åpen om det du ikke kan. Be gjerne barnet om å forklare deg hvordan det skal gjøres, slik får barnet forsterket sin kunnskap også. Sammen kan dere bruke internett for å oppklare spørsmål eller finne ut mer om et tema. Benytt sjansen til å hjelpe barna med å utvikle gode søkestrategier for å finne akkurat den informasjonen dere er på jakt etter, og vurdere kildene med et kritisk blikk.

Lese for å lære

De fleste elever på mellomtrinnet er nå stødige lesere, men leseferdighetene må fortsatt stimuleres og utvikles. Fokuset skifter over fra å bli trygg på lesingen til å lese for å lære. Leksene på mellomtrinnet innebærer ofte å lese fagtekster i lærebøkene, for så å samle og strukturere fakta og innhold. Her kan foreldre være gode medhjelpere til å innarbeide gode lesestrategier. Før de setter i gang med å lese fagtekster, er det viktig å tenke over hva som er formålet med lesingen. Hva skal de være spesielt opptatt av, hva skal læres? Underveis i lesingen er det lurt å stoppe opp innimellom for å tenke over det de leser, stille spørsmål ved vanskelige ord og oppklare ting de ikke forstår. Gjør gjerne notater i teksten eller ved siden av, hvor de trekker ut viktige begreper eller nøkkelfakta fra teksten, som de bruker som utgangspunkt for å besvare oppgaven.

Når mellomtrinnsbarna skal gjøre lekser:

  • Vær åpen og nysgjerrig om det du ikke kan.
  • Fortsett å stimulere lesingen selv om barna er gode lesere.
  • Snakk om søkestrategier og kildekritikk.

Video: Kildekritikk
-vær kritisk i jakten på informasjon

Kilder: FUG, Lesesenteret
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.