F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
juni 2016
Håndter sinnet ditt
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 
Det er ingen skam å be om hjelp om du trenger å få kontroll på sinnet ditt.

Hvor mye sinne tåler barnet ditt?

Alle barn blir utsatt for en utblåsning fra voksne i blant. Det er også helt rimelig at foreldre av og til blir sinte på barnet sitt, og viser det. Å vise et forutsigbart sinne som ledd i å markere trygge og klare grenser, er nødvendig og godt for barnet. Men blir foreldrene sinte på en slik måte at barnet føler frykt, kan det være skadelig for barnet. Det er fryktfølelsen som er avgjørende for hva barnet tåler. Frykt hos barnet kan oppstå om foreldrene plutselig og uten forvarsel blir sinte eller om sinnet er voldsomt. Følelsen av mild frykt over tid kan også skape problemer hos barnet. Det vil si at sinnet barnet utsettes for ikke uttrykkes så kraftig, men at det varer over lengre tid.

Å få sinnet under kontroll

Det sinnet som er uforutsigbart og uforståelig for barnet, er det viktig å få kontroll på som forelder. Foreldre blir ofte overrasket selv over hvor kraftig og brått de reagerer med i noen situasjoner. Det eksplosive sinnet kommer gjerne når man føler seg trengt inn i et hjørne og er fastlåst og avmektig i situasjonen. Sinnet blir en måte å bryte seg ut av ubehaget på. Ved å bli bevisst hvilke tanker og reaksjoner som oppstår inni en i slike sammenhenger, kan man starte med å prøve å ta kontroll over atferden sin. Og husk at de gangene man har mistet hodet og overreagert, er det viktig å rydde opp i situasjonen etterpå.

Hvor finnes hjelp?

Hvis du trenger hjelp til å jobbe med hvordan sinnet ditt kommer til uttrykk overfor barna, kan du ta kontakt med ditt lokale familievernkontor. Familievernkontorer over hele landet har fått opplæring i «ABC i sinnemestring» for bedre å kunne møte foreldre som sliter med sinne overfor barna.

Foreldrenes sinne kan være skadelig for barna når det er:

  • uforutsigbart
  • uforståelig
  • kraftig
  • uten forvarsel
  • langvarig

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Mistanke om vold >>
Om foreldresamvittighet >>
Skap kontakt! >>

Video: Sinna Mann

Kilder: Raundalen, littsint.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2016 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.