F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
oktober 2014
«Tweens» – mellom barndom og ungdom
Tweens sjonglerer mellom barne- og ungdomsrollen.

Stille før stormen?

Barnet har lagt de aller første skoleårene bak seg, og ungdomsskolen er fortsatt i det fjerne. 8-10-åringene er gjerne fornuftige, avbalanserte skapninger med sterk rettferdighetsfølelse og kan ha stort engasjement for viktige saker, det være seg miljøvern eller fattigdom. Åtteåringer kjenner reglene og legger gjerne ikke de største anstrengelsene i å utfordre dem i særlig grad. De store forelskelsene har for mange en pause nå, så det er ikke uvanlig om barnet ikke er spesielt opptatt av kjærester i denne perioden.

Et dobbeltliv

Tweens kan med den største selvfølge være opptatt av barne-tv og leker i det ene øyeblikket, og ha typiske tenåringsfakter i det neste. Mange føler seg mer trygge på å være «små» hjemme, vil gjerne ha klemmer av mor og far og leke med søsken. Når de er på skolen eller ute med venner, glir de inn i en ungdomsrolle. Det er viktig å vite at begge rollene er like ekte for dem, men de tilpasser seg til situasjonene og ulike relasjoner.

Sårbare

Med erkjennelsen av at verden er et stort og uoversiktlig sted, at foreldrene ikke er ufeilbarlige og at livet er mer komplisert enn de kunne forestille seg, blir barna sårbare. De blir vanskeligere å trøste enn før, og kan gruble på noen vriene problemstillinger.

Alene hjemme?

    I 8-10-årsalderen blir det gjerne aktuelt å prøve seg litt hjemme alene. SFO-ordningen varer ut 4. trinn, og det kan være lurt å venne seg gradvis til litt tid alene hjemme etter skolen.

Video: Jenter på NRK Super

Kilder: NTNU, Mammanett
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.