F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mars 2014
Når maten blir en fiende
Spiseforstyrrelser kan ramme unge gutter og jenter helt ned i barneskolealder, og kan være svært farlig.

Hva kjennetegner spiseforstyrrelser?

Mange unge er opptatt av kropp og vekt. Det finnes sunne måter å gå ned i vekt på, men av og til kan dette fokuset tippe over i sykdom. Det finnes ulike former for spiseforstyrrelser, men noen kjennetegn går igjen: Å være overdrevent opptatt av sunn mat og trening, blir irritert ved måltider eller trekker seg unna, har ustabilt humør og utvikler rigide daglige mønstre. Fysiske symptomer som vekttap, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, svimmelhet, fryser mye, hodepine og magesmerter vil ofte vise seg. Det er viktig å huske på at spiseforstyrrelser ikke er noe som utelukkende rammer jenter. Mange unge gutter er misfornøyd med egen kropp, og kan være i risikosonen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Foreldre som rollemodeller

Som foreldre er vi rollemodeller og forbilder i hva vi sier og hva vi gjør. Vi må passe oss for å knytte egenverdi til utseende, spesielt ved å kommentere egen og andres vekt. Ved å snakke nedsettende om egen kropp foran barna, formidler du uheldige signaler og forsterker samfunnets kroppsfokus. Gi heller uttrykk for en kritisk holdning til alt vektsnakket i media, og etterstreb å være et godt eksempel på en sunn og aktiv livsstil selv.

Hvor søke hjelp?

Fastlege eller helsesøster er første kontaktpunkt dersom du mistenker at barnet ditt er i ferd med å utvikle et usunt kroppsfokus. For ungdommen kan en helsestasjon for ungdom være et godt startsted for å få hjelp. Det finnes også gode spørretjenester på nett, for eksempel klara-klok.no.

Tidlige tegn på spiseforstyrrelser:

  • Atferdsendring
  • Motvilje mot å spise sammen med andre
  • Plutselig interesse for dietter og trening
  • Viser skyldfølelse etter å ha spist
  • Hopper over måltider
  • Rask vektendring

Video: ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser

Kilder: helsenorge.no, ung.no, Bufetat
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.