F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
oktober 2014
Presentasjon i klassen
Å øve og forberede seg før en framføring hjelper både på kvaliteten og nervøsiteten.

Muntlige framføringer

Å holde en presentasjon for klassen, er noe elever i grunnskolen gjør mye av. Muntlige ferdigheter er en grunnleggende ferdighet i Kunnskapsløftet, og mange av kompetansemålene krever også at elevene skal holde presentasjoner om ulike temaer. Et godt sted å starte når vi skal veilede barna i å holde gode presentasjoner, er å hjelpe dem å tenke gjennom hva de ønsker å formidle. For eldre elever kan det være nyttig å tenke gjennom hva slags presentasjonsverktøy de ønsker å bruke for å understøtte presentasjonen.

Hvordan vurderes framføringen?

Muntlige framføringer i klassen er gjenstand for vurdering. På de yngste klassetrinnene er det selvsagt andre krav og forventninger enn når elevene blir eldre. Likevel er de korte, enkle framføringene i småskolen øvelse og forberedelse til større faglige presentasjoner på ungdomstrinnet. Når det skal settes karakter, vurderes som regel både innholdet i presentasjonen og selve framføringen. Kriteriene elevene vurderes på, skal være klare på forhånd, og vil variere med fagene. I innholdet ser gjerne læreren på oppbygningen, at det er en god struktur med innledning, hoveddel og avslutning, og at det er en sammenheng i det eleven snakker om. Kunnskapen og innsikten eleven viser om emnet, er også med i innholdsvurderingen. I selve framføringen vurderes stemmebruk (tempo, volum og tydelighet), språk og kontakten eleven har med publikum. Det er en stor fordel om eleven klarer å frigjøre seg fra manus.

Nervøs?

Noen barn blir veldig nervøse når de skal snakke høyt for klassen. Det første rådet for disse barna, er at øvelse og grundig forberedelse gjør dem tryggere. Oppmuntre barnet til å øve foran speilet og foran familie og venner.

Tips:

  • Lag en huskelapp med stikkord.
  • Fokuser på budskapet.
  • Snakk med rolig, tydelig og passe høy stemme.
  • Ikke bruk for mye effekter dersom du bruker data i presentasjonen.

Video: Presentasjoner
- råd og tips som hjelper deg å presentere

Kilder: Udir, ung.no
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.