F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
november 2015
Å gjøre gode søk
Please note: The translation service is an automatic direct translation from Norwegian. It it may be incorrect.
Sitt gjerne sammen med barnet når det skal søke etter informasjon på internett.

Målrettede søk

På internett finnes et hav av informasjon som det kan være krevende å navigere i. Første skritt når barnet er på jakt etter informasjon, er å finne et egnet søkeverktøy. Er en søkemotor, et nettleksikon eller en offentlig portal det riktige oppslagsstedet? Dernest er det viktig å bruke presise søkeord. Jo flere ord du bruker, jo bedre blir som regel treffene du får. Ønsker du å søke på flere ord som står rett etter hverandre, kan du begrense søket ved å sette dette mellom to anførselstegn («»). For de yngste skolebarna kan det være nyttig å søke i søkemotorer som er tilpasset barn.

Trygge søk

Gode søkestrategier er med å sørge for at barna ikke havner uforvarende på en nettside med uønsket innhold. Det finnes egne søkemotorer som er laget spesielt for at yngre barn skal finne fram til informasjonen de leter etter på en trygg måte. Kvasir har laget en norsk søkemotor for barn som heter Kvasir Barn og Ung

Kildekritikk

Det finnes som regel mange ulike nettsider som har informasjon om det temaet barnet undersøker. For å vurdere hvilken informasjon som er troverdig og egnet til formålet, må vi stille oss selv noen spørsmål. Et kildekritisk blikk hjelper oss å skille mellom sant og usant, fakta og meninger, relevant og irrelevant, oppdatert og utdatert. Når vi skal vurdere informasjonen, er det lurt å sjekke hvem som står bak nettsiden, når den sist ble oppdatert og om vi finner den samme informasjonen på andre nettsider.

Sjekkliste for kildevurdering:

  • Hvem står bak nettsiden?
  • Hvorfor er nettsiden etablert?
  • Hvordan ser nettsiden ut?
  • Samstemmer informasjonen med andre kilder?

Video: Kildekritikk -
vær kritisk i jakten på informasjon

Kilder: ung.no, Medietilsynet
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2015 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.