F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
oktober 2013
Stopp mobbing!
Mobbing er så utbredt at alle har noen barn i sin omgangskrets som opplever å bli mobbet. Vi må ta et felles ansvar for å si fra når vi ser eller hører om at noen blir mobbet.

Blir barnet ditt mobbet?

Alle barn kan bli mobbet, det er umulig å peke ut noen trekk som fører til mobbing. Hvis du får vite om at barnet ditt blir mobbet, er det viktig å beholde roen og møte barnet med forståelse, tålmodighet og støtte. Fortell barnet ditt at du tror på ham eller henne, og at du er glad for at du har fått vite om mobbingen. Understrek at det ikke er barnets skyld, at du er lei deg for å høre om mobbingen og at du vil hjelpe barnet. Snakk med andre foreldre, skolen, trenere og andre som er sammen med barnet for å få mer informasjon. Varsle skolen hvis ikke mobbingen opphører. De har plikt til å handle.

Er barnet ditt en mobber?

Det er mange grunner til at barn mobber. De kan være sjalu, vil tøffe seg, vil utestenge andre for selv å føle seg inkludert, blir mobbet selv eller vil ha oppmerksomhet. Har du fått nyss om at barnet ditt mobber andre, må du holde hodet kaldt for å kunne samarbeide med barnet ditt om å få slutt på mobbingen. Få barnet til å føle seg ansvarlig, og snakk om hvilke følelser den som blir mobbet har. Fokuser på at det er mobbingen det er noe galt med, ikke barnet ditt. Kontakt skolen og be om et samarbeid.

Felles ansvar

Veldig mange barn og foreldre er vitne til mobbing hver dag, eller vet om at det skjer, selv om de ikke har en aktiv rolle i mobbingen. Som voksen må man da gripe inn og stoppe plagingen og hjelpe den som blir mobbet. Barn skal sørge for å gi beskjed til noen voksne om det som skjer. Dersom en elev eller foreldre sier fra til skoleledelsen om mobbing, skal skolen snarest sette i verk tiltak for å få slutt på dette.

Vær et godt eksempel:

  • Ikke gjør forskjell
  • Unngå erting og kallenavn
  • Ikke vær sarkastisk og nedlatende
  • Si unnskyld når det trengs
  • Ikke heng ut andre
  • Si fra hvis noen blir urettferdig behandlet
  • Ta barnet på alvor når det forteller om at noen blir plaget

Video: Voksne skaper vennskap - sammen

Kilder: Utdanningsdirektoratet, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2013 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.